Projekcija dokumentarnog filma „Oni su nam darivali slobodu – Rudničko-takovski kraj u Prvom balkanskom ratu“

Premier nikad brzi gm 600x130 1 324

Udruženje „Scio“ iz Gornjeg Milanovca, u utorak, 14. februar u 12 sati, u Velikoj sali Kulturnog centra, prikazaće dokumentarni fiilm „Oni su nam darivali slobodu – Rudničko-takovski kraj u Prvom balkanskom ratu“.

Autori filma, članovi Udruženja Dušan Simović Dušan i Bojana Simović uključili su u planiranje, pripremu i realizaciju projekta istoričare, Aleksandra Marušića i Radoša Gačića.

– Učestvovali smo u snimanju filma koji na primeren i edukativni način govori o učešću rudničko-takovske vojske u Prvom balkanskom ratu. Tokom snimanja posećene su sve lokacije važne za ovaj istorijski događaj i ovo je prilika da učenici i ostali sugrađani i vizuelno imaju priliku da se upoznaju sa svojom istorijom i stradanjem predaka. Film je prvi u nizu o značajnim istorijskim događajima i učešću rudničko-takovske vojske u njima. U ime Muzeja rudničko-takovskog kraja u film je govorio istoričar Aleksandar Marušić – ističu iz milanovačkog Muzeja.

Film o Prvom balkanskom ratu upoznaje gledaoce sa prilikama pred rat i uzrocima koji su do njega doveli.

Priča dalje prati kretanje i sudbinu srpske vojske od Kumanovske bitke, preko Prilepske bitke do konačnog oslobođenja prostora na kom je živeo sprski narod tokom Bitoljske bitke.

Gledaoci će imati priliku da čuju priču o Zebrnjaku, spomen-kosturnici u blizini Kumanova sa 687 zemnih ostataka boraca koji su izgubili živote u Kumanovskoj bici.

Film o Prvom balkanskom ratu sniman je na lokalitetima u Republici Severnoj Makedoniji na kojima su vođene bitke, što mnogo doprinosi slikovitosti i autentičnosti.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima