Poskupljuju školarine na fakultetima, najviše na Mašinskom

Premier nikad brzi gm 600x130 1 421

Jedan broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina. Procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina biti veća na Mašinskom fakultetu.

Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima. Tako podatke prikupljaju i studenti i Univerzitet.

– To su neka povećanja od 10 do 15 posto, što do sada imamo prikupljenih podataka – kaže Ana Ćurić, predsednica studntskog parlamenta.

Tako će, na primer studije biologije, umesto 90.000, koštati 100.000 dinara.

– Što se tiče školarina, one su povećane za 10 posto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine – rekao je Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta.

– Predložena je korekcija cena za 9,2 posto na FON-u, opet imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine – kaže Milan Martić, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije.

– Povećanje cena školarina je oko 9,1 procenat. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka – kaže Žaklina Stojanović, dekanka Ekonomskog fakulteta.

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične proškogodišnjim. O trošku države može da se školuje 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

– Pojedini fakulteti imaju samo jedan studijski program, pojedini po tri, pet pa i deset studijskih programa, tako da mislim da postoji jedna široka lepeza od društvenohumanističkih, tehničkih, medicinskih, prirodnih nauka i da će kandidati moći da se opredele za ono što žele da studiraju – ističe Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Na univerzitetu kažu da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

Izvor: RTS

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima