Rezultati merenja emisije gasova iz kotlova na biomasu tek krajem iduće sedmice

Premier nikad brzi gm 600x130 1 109

Prema rečima profesora Dejana Radića, šefa Katedre za procesnu tehniku i laboratorije za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine na Mašinskom fakultetu u Beogradu, kompletna analiza testova niza merenja u postrojenju nove kotlarnice na gas i biomasu u Milanovcu, biće gotova nakon što se podaci i prikupljeni materijali obrade u laboratorijama fakulteta.

Ono što se danas moglo videti neposredno na mernim aparatima, kako je izjavio, ne ukazuje da vrednosti emisije gasova pri sagorevanju u ovoj toplani prelaze dozvoljene i predviđene vrednosti, ali je naglasio da se radi o preliminarnim ciframa, koje se inače tiču stepena iskoristivosti kotlova, parametrara emisije dimnih gasova, buke i kvaliteta goriva, odnosno drvne sečke. Analize se, kako je dodao, obavljaju pri maksimalnom opterećenju kotlova na biomasu.

– Mi smo u utorak počeli sa prvim kotlom, danas radimo drugi kotao. Ostaje nam još da izvršimo ispitivanja na kotlu na prirodni gas, što će biti za desetak dana, kada on bude priključen. Merenja su takva da mi moramo da se vratimo u laboratoriju kako bismo tačno obračunali rezultate, ali prema nekim preliminarnim merenjima sa gasnih analizatora, za sada nismo uočili neke probleme. Očekujem da ćemo izveštaj za gasove moći da dostavimo krajem sledeće nedelje, – izjavio je Radić.

Danas je u novoj milanovačkoj kotlarnici za daljinsko grejanje bio dugo najavljivani Dan otvorenih vrata, namenjen svim zainteresovanim sugrađanima i medijima, kako bi imali priliku da dobiju informacije o njenom radu, a najpre o stepenu zagađujućih materija u gasovima koje pogon ispušta i kako se one zapravo mere. Između 10 i 12 sati, koliko je naša ekipa bila tamo, u toplanu nije navratio niko, dok je – prema rečima predsednika opštine, kako su ga o tome obavestili saradnici, četvoro ili petoro prolaznika je svratilo ranije. Toplana je za posete bila otvorena do 13 sati.

Kovačević je, osim ostalog, istakao da su preliminarni rezultati čak bolji nego što se očekivalo i da su priče o tome da je nova toplana uzrok zagađenosti vazduha u gradu „potpune gluposti, koju po medijima i društvenim mrežama šire raznorazni političari u pokušaju“.

Detaljnije u VIDEO materijalu na našem YouTube kanalu.

M.Mijatović/V.Popović/GMInfo.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima