Tri blokade puteva u okolini Čačka – I voćari se pridružuju mlekarima na blokadi u nedelju

Premier nikad brzi gm 600x130 1 292

Meštani više sela najavili su za nedelju, 26. februar, tri blokade puteva u okolini Čačka.

Blokadu u selu Mrčajevci najavili su proizvođači mleka, a blokade u selima Pakovraće i Markovica, meštani kojima je oduzeta zemlja za izgradnju auto – puta a još nije isplaćena.

Proizvođači mleka najavili su novu blokadu puta Čačak-Kraljevo, na raskrsnici u Mrčajevcima, od 13 sati, zahtevajući da se poveća premija po litru mleka sa deset na 20 dinara i regres po kravi sa 25.000 na 40.000 dinara.

Oni traže i da minimalna cena litre mleka bude 70 dinara, bez PDV-a, kontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda i ograničavanje trgovačke marže.

Mlekarima će se u nedelju pridružiti voćari. Udruženje poljoprivrednika „NADIBAR“ iz Kraljeva, mahom sastavljeno od voćara, pruža podršku protestu, a u cilju spašavanja voćarske proizvodnje u Srbiji, dodaje i sledeće zahteve ministarstvu poljoprivrede:

– Povećanje subvencije na 150 evra/ha

– Ostvarivanje prava na plavi dizel

– Kontrolisani uvoz voća i proizvoda od voća

„Svesni ozbiljnosti situacije, i sve težeg položaja voćara, pa tako i svih poljoprivrednih proizvođača, pozivamo sve članove na protest 26. februara u Mrčajevcima, jer samo ujedinjeni i složni, možemo sprečiti nestajanje sela i sve teže uslove u kojima se poljoprivrednici danas nalaze“, navode voćari.

 

Izvor: Ozon Press, Epicentar press

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima