Milanovac dobio novi Plan generalne regulacije – ispravljeni nedostaci prethodnog

Premier nikad brzi gm 600x130 1 76

Skoro 8 godina od donošenja prethodnog Plana detaljne regulacije (PDR) – najvažnijeg urbanističkog akta jednog grada, Skupština opština je, posle opsežne procedure same izrade, javnih uvida, korekcija i usaglašavanja sa realnim stanjem, usvojila Odluku o donošenju novog PDR za naseljeno mesto Gornji Milanovac.

Podsećamo, zakonski ništa nije moguće graditi, kako na makro, tako ni mikro infrastrukturi naselja, ukoliko nije predviđeno ili kasnije usaglašeno sa okvirima koje PDR određuje. U tom smislu, novi PDR predstavlja neophodnu polaznu osnovu za dalji građevinski razvoj grada i zapravo je umnogome izmenjena verzija prethodnog, iz 2015. godine, koji je imao svojih manjkavosti jer se nacrti na više mesta nisu poklapali sa fizičkim, realnim stanjem na terenu, što je onemogućavalo da se određeni urbanistički zahtevi pomere s mrtve tačke.

Na primer, Takovska ulica je starim planom bila ucrtana kao bulevar sa četiri trake i zelenim ostrvom između, pa bi u slučaju rekonstrukcije i upodovljavanja s crtežima, brojne kuće i zgrade morale biti porušene, što svakako nije realno. Sada, po novom planu, njena reparacija će biti izvodljiva u postojećim dimenzijama, a pošto se radi o regionalnom putu, opština je za to dobila zeleno svetlo s republičkog nivoa, rekao je juče, nakon što su odbornici SO usvojili Odluku o PDR, predsednik opštine Dejan Kovačević .

– Što se Takovske tiče, dogovorio sam sa resornim ministrom, godpodinom Vesićem, – dodao je on, – da to bude već u ovoj godini.

Takođe, prema Kovačevićevim rečima, novim planom otklonjene su i prepreke koje su odlagale izgradnju kružnog toka kod Idee, zatim će biti omogućena gradnja nove trafo-stanice, poput one u Nevadama (35/110KW); parcele iza ŠOP-PARKA dobiće poveznicu za izlaz na magistralu, kao i parcele duž pristupne saobraćajnice autoputu prilaz novom kolovozu u delu koji obuhvata PDR.

Moći će da se realizuje pešačka zona predviđena uređenjem Despotovice i njene obale, zatim izrada i priljučivanje na kanalizacionu mrežu naselja Čair; mnogi građani će privatne stambene i poslovne objekte, koji su do sad bili na čekanju, moći da otpočnu, dok se otklanjaju i prepreke za niz rekonstrukcija sa asfaltiranjima na ulicama po obodima grada, koje prethodni plan nije prepoznavao.

– Gde god nisu bile rešene ulice, kao ona čuvena Gospodar Jevremova, za koju nas stalno pitaju kad ćete da nam sredite to, sada može da se radi, – podsetio je Kovačević i dodao da će se po novom PDR, osim ostalog, bez prepreka nastaviti urbanizacija i uređenje kvarta oko donjeg dela Ulice Vuka Karadžića, između Heroja Draževića i Železničke, uključujući pijacu i okolinu Opšte bolnice, a na pitanje kako je moguće da prethodni plan u tolikoj meri nije odgovarao potrebama i faktičkom stanju, rekao je da to treba pitati one koji su bili na vlasti 2015. godine.

Formiranje novog PDR povereno je bilo „Urbanprojektu“ iz Čačka odlukom opštine iz 2019. godine, kada je i počela njegova izrada. Odgovorni urbanista na tom poslu, Zorica Sretenović, juče je odbornicima SO podnela izveštaj o finalizaciji.

– Neadekvatnosti su ispravljene, uvažene su primedbe zainteresovanih građana posle javnih uvida i javnih sednica Komisija za planove; dobijene su saglasnosti nadležnih institucija, implementirane korekcije od „Srbijavoda“ i kada nije više bilo primedbi zainteresovanih strana, dato je pozitivno mišljenje na konačni nacrt i planski dokument je stigao kod vas u proceduru, – rekla je Sretenović.

Inicijalno je tokom ranog javnog uvida i javnog uvida, te ponovljenog postupka zbog usaglašavanja s primedbama, između januara 2021. i januara 2023. godine, bilo 45 primedbi i sugestija. Novi PDR važiće do 2025. godine, kada će morati da bude donet novi, mada će ta procedura, prema rečima Kovačevića, biti mnogo lakša i brža jer će polazne tačke već biti dobro definisane aktuelnim planom.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima