Seoski vodovodi prelaze u nadležnost JKP-a

Premier nikad brzi gm 600x130 1 186

Skupština opštine Gornji Milanovac, na predlog Opštinskog veća, donela je Odluku na osnovu koje će Javno komunalno preduzeće (JKP) postati nadležno za vodovode na seoskom delu teritorije opštine.

Podsećamo, do sada je JKP bilo odgovorno samo za primarnu vodovodnu mrežu na gradskom području (u granicama urbanističkog plana), dok su za vodovode u selima bili nadležni i odgovorni Režijski odbori Mesnih zajednica i sami korisnici.

Neki seoski vodovodi, koji su uređeni, održavani i poseduju svu potrebnu tehničku dokumentaciju, na upravljanje JKP-u moći će budu predati ubrzo, ali takvih je malo – svega dva ili tri, dok će na desetine drugih, koji će morati da prođu administrativnu, tehničku i pravnu standardizaciju, ulaziti u ovaj sistem postepeno i taj proces će do finalizacije najverovatnije trajati godinama.

Kap koja je prelila čašu da se ovakva odluka donese, kako saznajemo u vrhu lokalne samouprave, bio je nedavni akcident na lokalnom vodovodu u Pranjanima, kada je utvrđeno da je vodoizvorište toliko bilo zapušteno i zagađeno, da je zdravstveni rizik po korisnike postao ogroman.

Brigu, obezbeđivanje, kontrolu, održavanje i garantovanje ispravnosti, investiranje, sanacije i popravke, proširivanje, naplatu, tehničku podršku i čitav niz prava, obaveza i dužnosti, JKP preuzima kako bi se izbegli takvi događaji, a korisnici dobili jedinstvenu adresu pravnog lica za rešavanje problema, servis mreže, zahteve za nova priključenja, predloge za dalja ulaganja i slično, što je do sada bila prilično nedefinisana, maltene fakultativna praksa u zavisnosti od (ne)zainteresovanosti i (ne)angažovanja pojedinaca u određenom selu.

Radi se kompleksnom poduhvatu na razuđenim lokacijama i na ogromnoj površini opštine, sa imovinsko-tehničkim i pravnim specifičnostima od sela do sela, od imanja do imanja, koje će sami meštani, ali i JKP, morati sinhronizovano da usaglašavaju. Za taj zadatak biće oformljena posebna komisija u lokalnoj samoupravi. O samom aktu, koji detaljno propisuje i uređuje ovu oblast, a posebno odnose budućih ugovornih strana – JKP i korisnika – uskoro opširnije.

M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima