Milovanović: U toku sistematski pregledi za buduće đake prvake

Premier nikad brzi gm 600x130 1 15

Upis dece u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i traje do 31. maja, a njemu prethode sistematski pregledi koji su u toku u većini gradova Srbije, kao i u Gornjem Milanovcu.

Prema rečima načelnika Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine Doma zdravlja G. Milanovac, doktora Vladimira Milovanovića roditelji dece su već dobili pozive na kućnu adresu, a sistematskim pregledima obuhvaćena su deca rođena u periodu od 1. marta 2016. do 1. marta 2017. godine.

Decje bolnica dispanzer pedijatrija 1
Foto:

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista – oftalmološki pregled, otorinolaringološki, fizijatrijski pregled, stomatološki i pregled logopeda, kao i uput za laboratorijsku analizu. Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, nakon čega dete dobija vakcinu – kaže Milovanović.

On dodaje da se vakcinisanje pred upis u osnovnu školu sastoji od dve vakcine. 

Vlade milovaovic 1 1
Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, doktor vladimir milovanović, foto:

– Deca dobijaju dve vakcine. Jednu vakcinu primaju protiv difterije, tetanusa, dečije paralize i velikog kašlja, dok je druga protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Ove godine u prvi razred krenuće 357 mališana sa područja opštine Gornji Milanovac i svi oni su dobili pozivnicu za obavljanje sistematskog pregleda. Do danas, 22. marta, pregledali smo 70 odsto tih mališana. Najčešći problem koji se ustanovi na sistematskom pregledu u ovom uzrastu je neadekavtno razvijen govor i zbog toga obavezno ih šaljemo kod logopeda. Drugi problem je sa  krivom kičmom i ravnim tabanima. Tu decu šaljemo kod fizijatra i odmah se kreće sa vežbama jer u tom uzrastu se sve da ispraviti – kazao je Milovanović.

Nakon završenog sistematskog pregleda, popunjava potvrdu da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrdu prosleđuje elektronski, tako da roditelj ne treba lično da dostavlja potvrdu u školu gde upisuju detu.

Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

V. Popović,

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima