Komentar: (SU)LUDI ĆUTA

Premier nikad brzi gm 600x130 1 381

Koliko je ovo društvo otišlo u aut, i koliko nama nema pomoći, pokazuje i scena od utorka – ljuti ekološki aktivista, opozionar, i nažalost, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, zvani Ćuta, žestoko je napao glumca – zbog glume. 

Da stvar bude još gora, i još žalosnija po onaj deo Srbije koji u tog i takvog Ćutu polaže nade da će Srbiji doneti promene na bolje, napao je nedužnog glumca, koji u seriji i nije izgovorio ono za šta ga je Ćuta optužio. 

Povod je bila poslednja emitovana epizoda serije “Južni vetar”, u kojoj dvojica stranih glumaca, koji, inače, glume američke špijune, pominju da nose pare u Gornje Nedeljice, da bi potkupili meštane i ekologe. Selo je, inače, poznato po buni protiv Rio Tinta, ali i po prodaji imanja meštana upravo toj kompaniji koja namerava da tu rudari litijum. 

Sad, što Ćuti smeta baš ta replika, da li se prepoznao, ili je iz sebičnih razloga rešio da ućari i malo profitira na rejtingu, inače prilično uzdrmanom nikad dokazanim ali ni uverljivo demantovanim optužbama da se ekologije setio tek kad sebi nije isposlovao dozvolu za mini hidroelektranu. 

Ludilo je, uglavnom, počelo na Tviteru, mestu na kom ima više budala po kvadratnom metru nego u Lazi i Padinskoj Skeli zajedno, gde je taj dijalog izvučen iz konteksta i objavljen. Tviteraši, onaj najveći deo, koji ništa i ne proverava, koji podleže propagandi i spinovima, i koji epizodu nije ni odgledao do kraja, jer pare nisu otišle ekolozima, nego izdajniku Amerikancu, odmah je krenuo u hajku na glumce. 

I tu dolazimo do onoga sa početka teksta. – da smo duboko, kao društvo, zagazili na put bez povratka. I u teško ludilo. Optuživati glumce za nešto što su uradili ili rekli u predstavi, na filmu, pisce zbog knjige, slikare zbog slike ili karikaturiste zbog karikature – teška je paranoja, put u kolektivno ludilo, uvod u nacizam i fašizam. 

U ovom slučaju poseban je problem što to rade oni od kojih se očekuje da budu drugačiji od aktuelne vlasti, koja je i kriva što joj se besomučna propaganda koju ovom narodu plasira preko deset godina sad obija o glavu i vraća kao bumerang. Ali to ne opravdava opozicionog poslanika, navodnog ekološkog aktivistu, koji se bez kućnog vaspitanja i elementarne pristojnosti uhlebio na poslaničko mesto. To ne opravdava ni one koji su mu to mesto omogućili. 

Jer, ako hoćete da budete drugačiji, ako hoćete da menjate ovo duboko zabludelo društvo, onda ne smete da radite isto što i oni koje hoćete da menjate. Ne smete da sprečavate umetničke slobode, ne smete da sprečavate slobodu govora, ne smete da tvrdite da ste bezgrešni i da vas niko ne sme kritikovati. Ako to radite onda razlike između vas i vlasti nema. I nema razlike između optužbi od pre tri i po godine protiv Baneta Trifunovića zbog cepanja zastave u pozorištu i optužbi protiv glumaca u sreriji “Južni Vetar” zbog izgovorenih reči.

Petar Jeremić

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima