337551562 106949259025731 7732492915023680278 n

Akcija pošumljavanja SBB fondacije “Da šume bude više! Da se lepše diše!” u Pranjanima

Premier nikad brzi gm 600x130 1 18

„Akcija-rekultivacija“ – Sadnja 30.000 vrba u Pranjanima

U nedelju, 2. aprila 2023. godine sa početkom u 10 časova u Pranjanima biće organizovana sadnja 30.000 reznica košaraste vrbe u organizaciji udruženja „Tvoj život su tvoja dela“, ETOM i ekološkog udruženja „Suvoborska greda“.

Reznice vrbe obezbedila je SBB fondacija u saradnji sa Balkanskim energetskim i šumarskim trendom (BEFT) i GIZ-om, a pomoć u organizaciji obezbedio je Univerzitet u Beogradu, odnosno njegov Odbor za zaštitu životne sredine.

Takođe, u akciji će učestvovati brojne volonterske organizacije, među kojima su studenti Šumarskog fakulteta, organizacija „Orhideja”, „Savez izviđača Srbije” i dr.

Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih prirodnih resursa zato što je njegova osnova uloga da obezbedi zalihe hrane za čovečanstvo. Ali, zemljište je i resurs koji nestaje. Godišnje se, prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, gubi i do hiljadu kilometara kvadratnih poljoprivrednog i zemljišta prirodnih područja u Evropskoj uniji.

Zemljišta u Republici Srbiji su suočena sa brojnim pritiscima i potrebno je odgovorno postupanje svih članova društva kako bi se ono sačuvalo od dalje degradacije i kako bi se što pre aktivirali procesi remedijacije.

Sadnja vrbe je planirana na prostoru koji je nekada koristio ugašeni rudnik Brezak. Naime, jezero u koje je ulazila otpadna voda iz rudnika je devastiralo zemljište u svojoj neposrednoj blizini te mu je neophodna rekultivacija. Specijalna vrsta vrbe značajno poboljšava fizičko-hemijske osobine zemljišta, te isto zemljište koje je bilo u rangu neproduktivnih (V-VIII katastarske klase) prelazi u produktivno zemljište II-IV katastarske klase.

Simbolično, sa početkom proleća, članovi udruženja žele da pokrenu akcije koje su na dobrobit svih učesnika jer zdrava životna sredina nema alternativu. Ovu dobru energiju prepoznali su različite kompanije i pojedinci koji se svakodnevno javljaju da uzmu učešće. Imamo tu čast da pozovemo zainteresovane pojedince, organizacije i kompanije na teritoriji opštine Gornji Milanovac da nam se jave kako bi svojim doprinosom učinili da ovaj događaj bude jedno veliko dobro delo kojim ćemo se svi zajedno ponositi.

Članovi udruženja „Tvoj život su tvoja dela“, ETOM i „Suvoborska greda“

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *