Opštinsko veće: Naselje Ivice uskoro dobija dečiji park

Premier nikad brzi gm 600x130 1 21

Na četrdeset petoj sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac pred većnicima se našlo dvadesetjedna tačka dnevnog reda koje su usvojene jednoglasno.

Milanovački većnici su, između ostalog, razmatrali Lokalni plan upravljanja otpadom za period od 2023-2033. godine. Ivana Adamović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine, podnela je detaljan izveštaj o tome šta će Opština Gornji Milanovac uraditi u narednih 10 godina kada je u pitanju smanjenje pritiska na deponiju „Vujan“.

Img 3020
Foto: kabinet predsednika opštine g. Milanovac

Prema rečima predsednika Kovačevića, nastaviće se sa selekcijom otpada, povećaće se broj reciklažnih ostrva u gradu, koja će biti postavljana i na seoskom području.

Takođe, pored prikupljanja PET ambalaže i papira vršiće se i prikupljanje aluminijuma, a počeće i realizacija projekta selekcije mokrog otpada. Prema rečima predsednika opštine plan je da se kroz cirkularnu ekonomiju uredi i taj deo JKP „Gornji Milanovac“, a pre svega da se zajedno sa sugrađanima radi na podizanju svesti o tome koliko je bitno raditi primarnu selekciju otpada i koliko je bitno produžiti vek sanitarnoj deponiji „Vujan“.

Img 3010
Foto: kabinet predsednika opštine g. Milanovac

Mi svake godine dobijamo od Ministarstva određena sredstva koja uopšte nisu mala, samo prošle godine smo ukupno 36 miliona dinara utrošili u ekološke svrhe. Opština Gornji Milanovac je jedna od retkih, da ne kažem jedina, koja odvozi smeće sa čitave svoje teritorije, a pritom, stanovnici seoskog područja tu uslugu ne plaćaju. Imamo i razvijenu šemu kako i kojim danima to radimo. Pored toga, uspeli smo i da očistimo sve divlje deponije i tako postanemo prva opština u Srbiji bez takvih smetlišta i time se jako ponosimo. Takođe, Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je dodatna sredstva za pošumljavanje deponije Vujan, što podrazumeva sadnju drveća na delu deponije do Ibarske magistrale – rekao je predsednik opštine.

Na današnjoj sednici opštinskog veća govorilo se i o značajnim sredstvima koja je opština Gornji Milanovac dobila od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čija je namena uređenje dela našeg grada.

Img 3015
Foto: kabinet predsednika opštine g. Milanovac

Ovim putem hoću da obradujem sve stanovnike koji žive u delu našeg grada koji mi popularno nazivamo Ivice, da će dobiti moderan dečiji park, mnogo veći i lepši od parka u Pranjanima koji je do sada, možda i najlepši na teritoriji naše opštine. Pored mini piča, u parku će biti postavljene sprave za teretanu na otvorenom, deo za basket itd. Sveobuhvatno, čitav predeo biće mnogo lepo uređen, naravno sa svim pratećim sadržajima: klupama, posudama za odlaganje smeća, ogradom i rasvetom, što će tom delu grada dati potpuno novi izgled – naglasio je predsednik Kovačević.

KABINET PREDSEDNIK OŠTINE GORNjI MILANOVAC

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima