Sezona polenskih alergija – Kako najbolje zaštititi decu?

Premier nikad brzi gm 600x130 1 197

Respiratorne infekcije u ovo doba godine su jedan od najčešćih zdravstvenih problema, ali sve više pacijenata se žali na curenje iz nosa, peckanje i grebanje u grlu, crvenilo očiju što je znak da je počela i sezona polenskih alergija.

Doktor Vladimir Milovanovića, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, u Domu zdravlja Gornji Milanovac, navodi za GMinfo da je sezona polenskih alergija počela jer je već krenulo cvetanje drveća što pacijentima osetljivim na njihov polen već stvara probleme.

– Sada su aktuelne alregije u vidu alergijskog konjuktivitisa i alergijskih rinitisa, to su alergije na inhalatorne alergene iz prirode, pre svega na polen, travu, cvet, korov… U inhalatorne spadaju prašina i grinje i one se javljaju tokom cele godine. Ovih dana dosta dece  nam dolazi sa alergijskim tegobama. Poslednjih godina imamo mnogo više mališana koji su alergični i reaguju u ovo doba godine kako lokalnim simptomima, u vidu alergijskog konjuktivitisa i rinitisa, tako i zbog astme. Pogotovu u Milanovcu gde nam je takva klima da skoro svaka kuća ima inhalator. Zbog povećanog zagađenja imamo sve više dece astmatičara i sve više imamo ljudi sa 50-60 godina koji dobijaju neke tipove alergija ili bronhijalnu astmu – ističe doktor Milovanović.

Vlade milovaovic 2
Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, doktor vladimir milovanović, foto:

On podseća da alergijski konjuktivitis i rinitis se javljaju u vidu svraba, pečenja i suzenja očiju. Neprekidne sekrecije iz nosa, zatim kašlja, bola i svraba u grlu.

– Ono što mi možemo da uradimo da sprečimo te alergije je da na vreme krenemo sa terapijom. To se prventveno ondosi na inhalatorne alergije, tada krećemo sa antihistaminicima pre nego krenu simptomi u martu-aprilu. 

Pored alergijskih reakcija na polen, kod dece se često dijagnostikuje alergija na prašinu, grinje, kao i dlake kućnih ljubimaca.

Negde u maju se očekuje cvetanje trava, a najveći pik se dostiže cvetanjem korova u avgustu i septembru.

– Naši pacijenti već znaju da se pripreme za predstojeću sezonu jer postoje dva osnovna postulata. Jedan je da izbegavaju alergene, a drugi je da uzimaju prepisanu terapiju – ističe doktor.

Img 0239
Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, doktor vladimir milovanović, foto:

Naravno, nije jednostavno izbegavati alergene, ali kada je koncentracija polena najveća u toku dana, pacijenti bi trebalo da ne izlaze napolje, da ne provetravaju prostorije i kada dođu spolja da promene garderobu, da se istuširaju, operu kosu i pridržavaju se terapije.

Ovo su sezonske alergije, ali postoje i celogodišnje, počev od nutritivnih agenasa, lekova, ujeda insekata, životinjske dlake, grinja, prašine, plesni, tako da se i za to treba pripremiti.

Simptomi su slični i kod obične, virusne i kod polenske kijavice, zato je važno da pacijenti kojima se prvi put javlja alergija prepoznaju da ukoliko kijavicu prati svrab očiju, crvenilo očiju, svrab nosa, često kijanje, neuobičajena netolerancija na napor, sviranje u grudima, kašalj – sve su to simptomi koji ukazuju na alergiju.

U Srbiji sezona alergena počinje već oko 1. februara kada cvetaju leska i jova i traje do prvih dana novembra kada se završava cvetanje pelina i ambrozije. Početak i završetak polinacije mogu iz godine u godinu znatno da kolebaju, zavisno od vremenskih prilika.

Koncentracija polena se određuje za jedan dan, nedelju, dekadu, mesec, sezonu i celu godinu, za svaku biljnu vrstu pojedinačno.

Kalendar alergija na polen

Za one sa simptomima sezonske alergije, poznavanje kalendara cvetanja biljaka može biti izuzetno korisno. Ovaj generalizovani kalendar alergija pokazuje u kom periodu godine dolazi do cvetanja biljaka i oslobađanja polena.

Sezona cvetanja biljaka može se razlikovati po zemljama, a unutar zemlje može varirati iz godine u godinu. Kao neko opšte pravilo, kalendar alergija za Srbiju bi izgledao ovako:

Kalendar alergije
Tabela: agencija za zaštitu životne sredinev. Popović,

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima