OO Demokratske stranke G. Milanovac predlaže opštinskoj upravi da osmisli dugoročnu agrarnu politiku

Premier nikad brzi gm 600x130 1 320

„Svaka razvijena zemlja i razvijena demokratija koja ima poljoprivredni potencijal, poljoprivredu stavlja u vrh razvojnih prioriteta. Jedino se kod nas i u državi i u opštini poljoprivrednik susreće sa svim mogućim nedaćama,“ kaže se u saopštenju za javnost Resornog odbora za poljoprivredu OO Demokratske stranke Gornji Milanovac koje prenosimo.

„Zastarela mehanizacija, rekordno visoke cene goriva, sadnog materijala i đubriva, smanjene subvencije su samo neke od nedaća. U svemu tome je nemoguća misija naći ekonomsku isplativost i poslovati u bar minimalnom plusu. A često to, na kraju godine, bude i minus.

Resorni odbor za poljoprivredu Demokratske stranke u Gornjem Milanovcu, vođen zdravim razumom, predlaže opštinskoj upravi da osmisli dugoročnu agrarnu politiku, sa subvencijama za nabavku potrebne mehanizacije i obezbeđenje uslova za uspešno poslovanje registrovanih poljoprivrednih domaćinstava… Potrebno je i obezbediti kreditiranje nabavke sadnog materijala, sa grejs periodom do prvog plasmana ciljane kulture.

U stočarstvu, na primer, smanjiti broj umatičenih ovaca potrebnih za subvenciju sa 30 na deset. Odrediti garantovanu otkupnu cenu stoke i obavezan otkup vune.

Predlažemo da veći seoski centri, kao što su Pranjani, Takovo, Brđani, Vraćevšnica i drugi imaju zaposlenog agronoma na budžetu opštine, čiji bi saveti bili dragocena pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

I za kraj ovog obraćanja milanovačkim medijima i javnosti uopšte, a ništa manje važno je pitanje infrastrukture – izgradnje novih i održavanja postojećih puteva.

S obzirom na veliku i razuđenu teritoriju naše opštine, smatramo da je potrebno izraditi detaljnu studiju putne infrastrukture i napraviti listu prioriteta sa čijom bi se implementacijom počelo odmah, a ne samo od izbora do izbora“, stoji u  saopštenju Resornog odbora za poljoprivredu OO Demokratske stranke Gornji Milanovac.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima