Muzej: VEČE SA Matijom Bećkovićem

Premier nikad brzi gm 600x130 1 150

Muzej rudničko-takovskog kraja sinoć je priredio veče sa Matijom Bećkovićem.

Bećkoviću u čast, u Galeriji Muzeja,  svečano je otvorena izložba „Matija“, autora Dragane Tipsarević, bibliotekara savetnika i dugogodišnje direktorke biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Matija 5
Foto: muzej rtk
Matija 4
Foto: muzej rtk

Retke su izložbe koje nisu nastale, već još uvek nastaju. Jedna od njih došla je sinoć pod naše okrilje i biće kod nas do 8. februara 2023. godine. Naime, u našoj galeriji otvorena je izložba „Matija“ autorke Dragane Tipsarević. Za autora je veoma važno, da onaj o kome je izložba, u ovom slučaju akademik Matija Bećković, odobri samu postavku i želju da se njegov život predstavi. Kada je nastala, izložba je imala 16 panoa po rečima autorke, a danas u našem muzeju je izloženo preko 30. Iznova se Matijinom putu posvećuje pažnja, a kako i ne bi, kada se njegov pesnički duh ne smiruje, u šta smo i sinoć mogli da se uverimo na pesničkoj večeri sa Matijom. U Muzeju je program upotpunio guslar Radovan Peković, svestrani umetnik koji se u Kraljevu bori za očuvanje guslarske tradicije kao i mnogim drugim aktivnostima za unapređenje ljudskog života. Svoj talenat preneo je i na decu pa se i njegovi potomci bave muzikom u čemu su izuzetno uspešni – kažu u Muzeju.

Matija 3
Foto: muzej rtk

U svečanoj sali Gimnazije „Takovski ustanak“ Matija Bećković je punih 90 minuta govorio svoju poeziju, u kojoj se svako bar u nekom stihu mogao pronaći svojom tugom, srećom, nadom…

– Iako je život neobjašnjiv, Matija ga rečima opisuje, još uvek sanjajući, još uvek kritikujući naše zajedničke ljudske mane i još uvek se nadajući da će čovek ponovo postati-čovek. Mi se zahvaljujemo autorki izložbe Dragani Tipsarević, gospodinu Pekoviću, akademiku Bećkoviću na izdvojenom dragocenom vremenu i ponosu koji nam je poklonio, kao i svim sugrađanima koji su pokazali da umeju da cene prave vrednosti – poručuju iz Muzeja.

Matija 2
Foto: muzej rtk

Muzej RTK/GMinfo

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima