Img 7174

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek Crvenih magli“ održava se danas i sutra

Premier nikad brzi gm 600x130 1 99

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek Crvenih magli“ održava se danas i sutra u Gornjem Milanovcu, u saradnji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Povod događaja je stogodišnjica pojave dve značajne Vasićeve knjige, zbirke pripovedaka “Utuljena kandila” i kratkog romana “Crvene magle”.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja pozdravio je u Kući srpsko-norveškog prijateljstva učesnike i goste.

Img 7187
Foto: kabinet predsednika opštine g. Milanovac

– Drago mi je što nakon sedamnaest godina ponovo organizujemo ovakav naučni skup, a kroz 15 eminentnih referata osvetlićemo književnu i zavičajnu ulogu Dragiše Vasića, koji spada u jedne od najznačajnijih Milanovčana, a koji su ovde ponikli i koji se uvek vraćao svom zavičaju. Kroz brojne interpretacije iz svoje mladosti i detinjstva, naročito iz svakodnevnog milanovačog života, koje je pretočio u svoje pripovetke, opisao je vreme u gradu pre Prvog svetskog rata. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi koja je podržala čitav projekat, kao i Institutu za književnost i umetnost, uz čiju saradnju izvodimo ovaj projekat – kazao je Marušić.

Img 7190
Foto: kabinet predsednika opštine g. Milanovac

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac pozdravio je učesnike skupa, izrazivši zadovoljstvo što se ponovo može govoriti o Dragomiru Dragiši Vasiću, znamenitom Milanovčaninu iz ugledne trgovačke porodice, bliske porodici Nastasijević.

– Za nas, poštovaoce zavičajnih velikana ostao je neizbrisiv ne samo književni rad Dragiše Vasića, već celokupna analiza događaja i vremena u kojima je živeo. Opština Gornji Milanovac podržala je naučni skup “Život i delo Dragiše Vasića” povodom 120 godišnjice njegovog rođenja i šezdesetogodišnjice smrti koji je održan na ovom istom mestu u Kući srpsko-norveškog prijateljstva 2005. godine, nakon čega je 2008. godine izašao i istoimeni Zbornik sa 22 naučna rada o njegovom životu i delu. I ovoga puta se opština rado odazvala pozivu Instituta za književnost i umetnost i Muzeja Rudničko-takovskog kraja, da organizujemo skup posvećen Dragiši Vasiću i njegovom književnom delu, povodom stogodišnjice zbirke pripovedaka “Utuljena kandila” i kratkog romana “Crvene magle”. Zahvaljujući prvom naučnom skupu, vratili smo lik i delo zavičajnog pisca na pijedestal koji mu i pripada. Podržaćemo i Zbornik koji će uskoro biti dostupan široj javnosti, a koji govori o Dragiši Vasiću, čoveku, književniku, dopisnom članu Srpske Akademije nauka i umetnosti i zavičajnoj ličnosti kojom se svi ponosimo – zaključio je Kovačević.

Img 7191
Foto: kabinet predsednika opštine g. Milanovac

Bojan Jović, naučni savetnik Instituta za književnost i umetnost rekao je da se raduje ponovnoj saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja i da će tokom Skupa govoriti eminentni stručnjaci i poznavaoci naše međuratne književnosti kojoj pripada Dragiša Vasić, kao paradigma ekspresionističke književnosti.

izvor: Kabinet predsednika opštine G. Milanovac

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *