Muzej 3

Otvarena izložba „Don`t play with gans – Zveckanje oružjem“ Sadka Hadžihasanovića

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja otvorena je izložba umetnika Sadka Hadžihasanovića, jednog od trenutno najeminentnijih stvaralaca u Kanadi.

O njegovom životnom i stvaralačkom putu govorio je Miodrag Danilović, istoričar umetnosti, uz čije predano stručno angažovanje je izložba, koju čine tri animirana filma i 28 umetničkih dela (slika nastalih intervencijom na štampanom platnu, crteža i grafika) i realizovana.

Muzej 4
Foto: muzej rtk

Kao što naziv „Don`t play with gans – Zveckanje oružjem“ nagoveštava, umetnik nas upozorava na sveprisutnost nasilja u savremenom dobu, vrlo efektno smeštajući simbole rata ili drugog oblika nasilnog, nehumanog ponašanja, čak i monopolistički način razmišljanja, u idilične romantične scene iz prošlosti.

Muzej 1
Foto: muzej rtk

„Animirane filmove istog tematskog okvira (Kids with guns, Kids games, Don`t play with guns) Sadko Hadžihasanović realizuje na tradicionalan način, rukom crtanim kadrovima sa postepenim procesom materijalizacije i namernom titravošću, što im obezbeđuje neposrednost prelaza iz statične u pokretnu sliku.

Kontekst ovih radova pretpostavlja opravdanu zapitanosti umetnika o sudbini društva, u uslovima kada bezazlene dečije igre (školice, preskakanje konopa…) prerastaju u opasne i kada se među dečijim igračkama obično nalazi arsenal oružja, odnosno kada je nasilje prisutno već u ranom životnom dobu“ (iz kataloga izložbe).

Muzej 5
Foto: muzej rtk

Sam umetnik, Sadko Hadžihasanović je iz Toronta „prisustvovao“ otvaranju putem video poziva i na kraju se obratio prisutnima, istakavši da bi radije pozvao publiku da sama posmatra i tumači njegova dela, nego da on govori o njima…

Muzej 2
Foto: muzej rtk

– Muzej se najsrdačnije zahvaljuje gospodinu Sadku Hadžihasanoviću na poklonjenom delu „Scena iz filma“ čime je počastvovao našu sredinu, a milanovačka publika izložbu može pogledati do 17. septembra 2022. godine. Dobro došli – poručuju iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *