Izlozba sasa s 1 1

„Pisma iz Angole kao radost života“ Saše Savovića

Premier nikad brzi gm 600x130 1 55

Muzej rudničko-takovskog kraja, povodom 29 godina od svog osnivanja, otvorio je sinoć autorsku izložbu fotografija „Pisma iz Angole kao radost života“, Saše Savovića, koji je nedavno obeležio 35 godina fotografskog staža. 

Izlozba sasa s 4 1
Foto:
Izlozba sasa s 2 1
Foto:

Izložbu su svečano otvorili Prvi sekretar Ambasade Angole u Srbiji i Branko Stanković, autor kultnog serijala „Kvadratura kruga“.

– Pred vama je večeras izložba 205 slika jednog nadarenog umetnika i renesanskog lika, koji je bez novca krenuo iz Milanovca da načini ove slike iz daleke Jugozapadne Afrike. Saša je slikao život onakav kakav jeste, nepatvoren, stvaran i iskren. Slikao je život istinski, ogoljen do srži i bola u zemlji koja se zove Angola – kazao je Stanković.

Izlozba sasa s 3 1
Foto:

Prva sekretarka Ambasade Angole u Srbiji istakla da je izložba fotografija, autora Saše Savovića, izuzetno važna.

On je ovim fotografijama predstavio život u Angoli, narod na ulicama i kako oni žive. Savović je kroz fotografije narodu u Srbiji približio Angolu. Ovo je prvi put da se kultura naše zemlje i njen jednostavan život predstavljaju na ovaj način. Nadamo se da će vam se naša zemlja i život u njoj svideti kroz ove fotogtafije – kazala je Fernanda Dos Reis Baptista.

Izlozba sasa 8 1
Foto:

Postavku čine fotografije, crno-bele i u kolor tehnici, u tri formata i tri oblasti: Deca, Lica i Život.

Izlozba sasa 10 1
Foto:

– Svesno želeći da izbegnem stereotipe uobičajenih kadrova sa afričkog kontinenta (safari vikendi ili telesna ogoljenost tamnoputog čoveka) držao sam se osnova  novinske fotografije, tzv. LIFE, jer on, kao reporterski pravac, ni u kom slučaju ne dozvoljava da bude režiran, što bi neko rekao „namešten“. „Mi smo so zemlji, a ne šećer. Naša misija je da kažemo istinu, a ne da je zasladimo po svačijem ukusu“. Po prirodi posla, bila to riblja pijaca ili pekara, krenulo je škljocanje bez ikakvih namera. U Africi, sve je slika. Ta zemlja je raj za fotografe – kaže Savović.

Izlozba sasa 1 1
Foto:

U zemlji gde materijalno nije važno i gde se svakodnevno slavi život, Savović je, kako navode u Muzeju, zabeležio prizore koji omogućavaju uspostavljanje značajnije veze sa afričkim kontinentom i životom koji je nama stran, a u stvari je iskren, kakav i treba da bude.

Izlozba sasa 5 1
Foto:

Savović je u dva navrata bora­vio u ovoj dalekoj ekvatorijalnoj zemlji jugozapadne Afrike, (2014. i 2020. godine), u trajanju od osam meseci…

Postavka će biti dostupna posetiocima do kraja maja.

V. Popović,

Izlozba sasa 6 1
Foto:
Izlozba sasa 9 1
Foto:
Izlozba sasa 7 1
Foto:
Izlozba sasa 4 1
Foto:
Izlozba sasa 3 1
Foto:
Izlozba sasa 2 1
Foto:

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *