Pranjanske razglednice Gorana Trifunovića stigle u Pranjane

Premier nikad brzi gm 600x130 1 183

Sinoć su, u prepunom parohijskom domu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Pranjanima, predstavljene Pranjanske razglednice, knjiga kolumni i tekstova Gorana Trifunovića, novinara portala GMinfo, koji je preminuo prošle godine.

U Pranjanskim razglednicama sabrano je 150 njegovih tekstova na aktuelne teme, koje je pisao poslednjih godina.

Gogo pranjanske 4
Foto:

Boško Lomović, Goranov kolega i novinar, obraćajući se prisutnima istakao je da kolumne i komentare u redakcijama pišu ponajbolji novinari.

„Obrazovani ili samoobrazovani, svejedno, ali dobrano upućeni u ono o čemu pišu“, kazao je Lomović.

Gogo pranjanske 5
Foto:

– Čitajući „Pranjanske razglednice“, moramo zaključiti da je Goran bio dorastao tom poslu. Da ovo nije uradio Goran, da nije zapisao (jer ako nije zapisano, nije se ni dogodilo), ko zna kad bi i da li bi uradio neko drugi. A zabeležio je neke, do tada usmene, pranjanske priče, katkad anegdotskog sadržaja; zauvek sačuvao od zaborava desetine svojih Pranjanaca, minulih i sadašnjih, iscrtavajući njihov psiho-emotivni sklop. Činio je to lapidarno, često u samo nekoliko rečenica, ali dovoljno da nam dočara karakter junaka svojih zapisa. Gotovo u svakom od 150 tekstova čovek je na prvom mestu, u središtu; držao se aksioma da je čovek svemu mera, alfa i omega. On je taj koji čini dobro sebi i zajednici, ali, isto tako, često i greši nauštrb sebe i okoline – istakao je Lomović.

Gogo pranjanske 6
Foto:

Violeta Popović, urednica portala GMinfo kazala je da je reč o knjizi u koju su sabrani najznačajniji Goranovi zapisi koje je redakcija objavila. 

Knjigu smo, kao trajnu uspomenu na Gorana, koji je celog života čuvao Pranjane u srcu, priredili mi, novinari GMinfo portala. „Pranjanske razglednice“, nekoliko godina unazad, svake nedelje oko pet popodne, prvo su stizale do mene a zatim do vas, njegovih čitalaca. Sada smo Razglednice prikupili na jedno mesto i pretočili u knjigu, koju donosimo vama, njegovim Pranjancima, jer one su svedok mnogih događaja u Pranjanima i hronika vremena u kojem živimo. Na više od 250 strana u njoj su hronološki poređane kolumne “Pranjanska razglednica”, “Porodične tajne” i komentari na razne događaje i pojave u društvu koje je od 2015. godine pisao za portal Gminfo. Ova knjiga je naš nezaborav koji će, kroz decenije kasnije, govoriti novim naraštajima kako je nekada bilo. Prerano nas je zaista napustio, jako brzo i ovo je možda najmanje što sam mogla da učinim za njega – kazala je Popović.

Gogo pranjanske 1
Foto:

Goran Trifunović napisao je i dve drame, prema kojima je Milanovačko pozorište postavilo i dve predstave – Dvokrilac i Gvozdenov grob, čiji je deo pred publikom izveo glumac i reditelj Branko Knežević.

Prema rečima Branka Kneževića predstava Gvozdenov grob krajem godine trebalo bi da bude vraćena na repertoar Milanovačkog pozorišta a novo premijerno izvođenje biće održano upravo u Pranjanima, dok će prva repriza zatim biti odigrana u Gornjem Milanovcu.

Gogo pranjanske 4
Foto:

Goran Trifunović (1972-2022) bio je novinar od 1998. godine. Živeo je i radio u Pranjanima, na obroncima Suvobora, odakle je redovno slao svoje razglednice portalu Gminfo. U svojoj karijeri radio je i na Televiziji Gornji Milanovac, lokalnim nedeljnicima Takovske novine i GMpress, i jedno vreme, bio dopisnik Naših novina.

Gogo pranjanske 2
Foto:

Bio je poeta istine i hroničar (ne)pravde. Zaljubljenik u pisanu reč svoj istinski izraz imao je upravo kroz tekstove kojima je beležio činjenice o ljudima, stanjima i zbivanjima na sebi svojstven i čitaocima prepoznatljiv način.

Gde god da je radio, Goran je umeo da nepogrešivo prepozna put do svojih čitalaca, baš kao i oni do njega. Bio je to obostrano iskren odnos. Stalno otvoren i radoznao um stvarao je bez prestanka, uvek motivisan i spreman.

Gogo pranjanske 3
Foto:

Veliko zadovoljstvo pričinjavale su mu i reportaže koje je pravio za svoju prvu matičnu kuću, Televiziju Gornji Milanovac, kojoj je negde duboko u sebi ostao veran i onda kada nje više nije bilo.

Od novinarstva se rastao kao kolumnista portala GMinfo za koji je i pisao, i disao.

346113435 210941731736342 8127450439442476569 n
Foto:

GMinfo

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima