18 novembar zaboravljene

Predstava “Zaboravljene”

Premier nikad brzi gm 600x130 1 291

Predstava “Zaboravljene” koju je po tekstu Zorke Novaković i Jelene Jovanović na scenu postavila Marija Milenković, reditelj i scenograf u petak, 18. novembra 2022. godine biće izvedena u velikoj sali Kulturnog centra Gornji Milanovac.

“Zaboravlјene” je komad o ženama koje su ostavile upečatlјiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživele da se njihovo delo vrednuje na način kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna retkost, je činjenica da su one pokazale svoju veličinu prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanetu im nepravdu, verujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaklјučiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravlјanja koju brižlјivo gajimo. Jedan od cilјeva ove predstave je i taj da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svetonazorima.

“Zaboravlјene” je komad sastavlјen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovani položaj u tom odnosu.

Predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna maštovitih rešenja reditelјa, tako da je to spoj plemenith ideja, ukazivanja na neophodnost promena društvenog ponašanja, nostalgičnih osećanja i predivnih slika stvorenih maštom reditelјa i igrom glumica.

Kostimografiju potpisuju Višnja Žilić i Marija Tarlać, kompozitor je Petar Đurđević, a odabir uradila je Aleksandra Denda
Igraju: Katarina Radivojević, Ana Franić, Vaja Dujović i Sonja Kovačević.

Početak predstave je u 20 sati.

Informacije i rezervacije: 032/711.119

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *