Rudnik: Otvorena izložba „Život u snazi motora – Mihailo Mika Borisavljević“

Premier nikad brzi gm 600x130 1 410

U Domu kulture na Rudniku otvorena je izložba „Život u snazi motora – Mihailo Mika Borisavljević“, koja će trajati do 10. maja 2023. godine. Ime Mihaila Borisavljevića je povezano sa brojnim aktivnostima na polju nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja mnogih institucija i udruženja, svetski priznatog stručnjaka za motore i automobile sa ovih prostora.

Izlozba motori 6
Foto: muzej rtk

Mihailo je poreklom sa Rudnika. Završio je Mašinski fakultet u Berlinu i radio je u nekoliko nemačkih fabrika. Bio je počasni YU ataše na Olimpijskim igrama 1936. u Nemačkoj.

Izlozba motori 1
Foto: muzej rtk

Za vreme jedine grand prix trke u Beogradu (preteča današnje formule 1), oko Kalemegdana, 1939. godine, bio je tehnički vođa parka i osvojio 2. mesto na motoru do 250 ccm.

Izlozba motori 4
Foto: muzej rtk

Bio je profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača AMSJ, član tehničke komisije FIM, delegat pri FIA i član žirija na mnogim velikim trkama.

Izlozba motori 3
Foto: muzej rtk

Bio je koprojektant pomoćnog motora za biciklu fabrike Krušik, konstruktor prvog srpskog trkačkog motocikla MB 125, sa kojim je Nedeljko Karleuša imao mnoge pobede, bio je deo tima Milivoja Božića u evropskim brdskim prvenstvima.

Izlozba motori 2
Foto: muzej rtk

Saradnik fabrika: Zastava, IMT, FAP, Krušik, Torpedo iz Rijeke, Tomos, IMV iz Novog Mesta, OLT iz Osijeka, Vojnotehnički institut, Tvornica motora Zagreb, Ikarus, Zmaj, Avala… Autori izložbe A. Cicović, M. Paunović i V. Veselinović se zahvaljuju porodici na ustupljenom materijalu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima