Slobo bozovic

Tvorac SWMF-a Slobodan Božović: „Rad na festivalu je moj mali doprinos ovom gradu“

Premier nikad brzi gm 600x130 1 187

Kao što su nekada davno bedemi čuvali grad od spoljnih neprijatelja, danas temelji tih zidina su sazdani od kulture. Jer kultura greje čovekovu dušu, ulazi u njene skrivene odaje i oblikuje korake kojima utabamo život. Uz pisane reči, slike i tonove vazda se čuvala istorija od zaborava, veselilo se, plakalo, ispraćalo ili dočekivalo. Tako, naš grad već 15 godina unazad dočekuje lepo vreme svojim vesnikom – Srpskim festivalom svetske muzike. Prvi put je održan u Takovu 2008. godine, a idejni tvorac i organizator je Slobodan Božović, naš zemljak. O samom festivalu, izazovima sa kojima se tokom organizacije suočava i ideji kojom je sve počelo, Slobodan je razgovarao otkrio za GMInfo.

Da li ste zadovoljni odzivom publike na ovogodišnji festival?

Veoma smo zadovoljni i odzivom i reakcijama. Bilo je za očekivati da će trg biti najispunjeniji na Bajaginom koncertu. “Divanhana” i muzika koju oni izvode ima svoju publiku u našem gradu i u okolnim mestima. I ove godine smo imali goste iz inostranstva, bili su tu novinari iz Rumunije, dirketorka festivala “Transform”, i drugi. Naravno uvek može više i bolje. Meni je lično malo žao što nije više ljudi došlo da sluša “World music centar i Poko Rubato” jer se radi o odličnim muzičarima. Verujem, takođe, da bi se na onaj broj naših sugrađana koji su bili poslednje večeri na koncertu “Starog grada” bar još toliko pronašlo u njihovoj svirci. Ali oni koji su došli su se sjajno zabavili, a i mi smo mogli malo da se opustimo.

342885965 1409646939786242 4841311838059189222 n
Foto: ivica milošević

 Koliko je potrebno vremena da bi se jedan ovakav festival spremio? Koji su najveći izazovi?

Najveći izazovi su jaka kiša i eventualno sneg u aprilu (smeh). Kiša nas je stvarno godinama pratila. Jednom nam je u Takovu snažna oluja odnela scenografiju na samo par sati pre početka programa. Poslednje dve godine nas je Bog pogledao. Ima puno izazova i organizacija nije jednostavna. Ipak, posle svih ovih 15 izdanja postali smo dobar tim u kom se zna ko šta da radi. Takođe, Opština, Turistička organizacija i sponzori su prepoznali šta donosi Serbia World music ovom gradu, pa je i nama lakše. Ipak, festival čine  ljudi, svakog trenutka postoji mogućnost da se desi nešto nepredviđeno. Ponekad imate utisak da ste na rolerkosteru sa kog nema izalska dok se sve ne završi. A što se tiče pripreme već smo krenuli da spremamo 16. Festival.

Radite i živite u Norveškoj, ali ste odlučili da u rodnom gradu napravite ovakvu manifestaciju, a ne tamo. Koji su razlozi?

Radim i u Norveškoj nešto slično. Deo sam organizacije festivala world muzike Transform u Trondhajmu. A zašto u rodnom gradu? Verovatno zbog toga što nikad nisam želeo da postanem stranac u rodnom gradu. Možda je trebalo prvo da odem da bih bolje video šta Milanovac može da ponudi. Veoma sam vezan za ovo ovde, ne mislim da je tamo sve bolje, ali ni ne zatvaram oči pred onim što ovde ne valja i što očigledno tamo bolje funkcioniše. Rad na festivalu je moj mali doprinos ovom gradu i ovoj zemlji.

341677964 1655487311538955 4826328202424763243 n
Foto: ivica milošević

Na festivalu se većinom promoviše rock, etno muzika i bluz. Da li u nekom od narednih festivala možemo očekivati neke mainstream izvođače koji izvode hip hop, rep ili country muziku?

Mislite recimo na Nućija, Vojaža ili ovih dana aktuelni “Crni cerak”? Zašto da ne. Festival smo pokrenuli sa idejom da spajamo srpsku i norvešku world muziku sa ostakom sveta. Da uz to uvek imamo i neko veliko ime. Kada pravite jednu ovakvu manifestaciju ne možete da je otuđite od sredine u kojoj delujete. Ali ni od promena koje nose vreme, ukusi i kulturne potrebe novih generacija. Želimo da razgovoramo sa svima.

Festival je dugo godina bio organizovan u Takovu, pa je premešten na gradski Trg. Možete li otkriti razlog zbog čega?

Zbog bagera. Krenula je izgradnja auto-puta baš tu negde oko naše bine. Ambijent istorijskog Takova je davao posebnu draž festivalu, ali ni gradski trg sa osvetljenom zgradom starog načelstva, sa crkvom, sa zgradom opštine i nešto malo više gore građevinama iz perioda između dva rata, dole parkom, širokim korzoom, našom binom i mnoštvom raspevanih i nasmejanih lica… nije loš, zar ne.

 Da li ste i Vi sami posetilac festivala i kog?

Tokom leta kada sam u Srbiji obilazim letnje festivale u okruženju i obične koncerte. U Trondhajmu ima nekoliko festivala pored našeg Transforma.

Selena Filipović,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *