Večeras počinju prvi koncerti XV SWMF

Premier nikad brzi gm 600x130 1 242

Danas od 19h časova na Trgu počeće prvi koncerti XV Srpskog festivala svetske muzike.

Večeras počinje muzički deo programa festivala gde će posetioci moći da uživaju u ritmovima domaćih i stranih izvođača.

Prvi koji će zauzeti scenu su Poko Rubato i World music centar.

World Music Centar je društvo za proučavanje zvuka koje je osnovano sa o namerom da zaštiti tradicionalnu narodnu folklornu muziku. Čine ga  članovi i rukovodioci narodnih orkestara kulturno-umetničkih društava. Veliku pomoć u radu društvo ima od katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda uz čiju podršku WMC organizuje rad.

Projekat je zamišljen tako da učenici koji završavaju osnovnu muzičku školu svoje muziciranje nastave u organizaciji WMC odakle će, po želji, bili uključivani u rad kulturno-umetničkih društava.

Wmc 1

PoKo Rubato“ je bend  koji spaja različite muzičke žanrove. Sastav je u početku nastupao kao trio sačinjen od violinistkinja Jelene Rubaković i Milice Kovrlije uz klavirsku pratnju Aleksandra Popovića. 

Ovaj muzički sastav obogatili su, zatim, vokal Vesna Đunović i perkusionista Dragan Jeković.

Divanhana 1 1

Zatim od 20 časova publiku će uživati uz zvukove Divanhane, benda koji  izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike.

Poseban fokus stavljaju na njegovanje i prezentovanje sevdaha, urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine.

Pub1 1 1

Od 21.30h, za one koji  žele da nastave da đuskaju i veselo dočekaju početak vikeda u Pabu 1859 Tom R bend i gosti iz Italije Quadrirotti upotpuniće atmosferu.

Selena Filipović,

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima