Neci 2022 3 1

Nenad Milić „čovek od čelika“ – IRONMAN

Nenad Milić, od 21 avgusta, s pravom može reći: „Ja sam čovek od čelika.“ On je još jednom savladao Ironman triatlon, izazov koji retko ko može savladati.

Naime, veliki je poduhvat iza ovog četrdesetdevetogodišnjeg Milanovčanina. 

Milić je po drugi put učestvovao na najvećem sportskom događaju, triatlon IronMan, koji je održan 21. avgusta 2022. godine, u Kopenhagenu, u Danskoj.

Neci 2022 1 1
Foto: iz privatne arhive

Trku je uspešno završio za 12 sati, 40 minuta i 56 sekundi (12:40:56), što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg u Višiju (Vichy), u Francuskoj, kada je na cilj stigao za 15 sati i 24 minuta. Podsećamo, Ironman je takmičenje u tri discipline, gde se za 17 sati mora plivati 3,8 km, trčati 42 km i voziti bicikl 180 km.

Milić je i ovom prilikom podelio sa nama iskustvo sa ovog prestižnog i možda i najtežeg takmičenja koje postoji.

Ironman nije samo fizički zahtevan, već isto tako je i mentalno zahtevno takmičenje. Pripremao sam se devet meseci svaki dan, a zadnja četiri meseca imao sam po dva, a u nekim momentima, i po tri trenigna dnevno. Recimo, dan pred trku sam i imao trening laganog plivanja 40 minuta. Dakle, poslednjh devet meseci nisam imao nijedan dan bez treninga. Smatram da nije ironman samo osoba koja završi trku, već je osoba koja sve te mesece iz dana u dan daje sve sebe. Jer da bi bio ironman tj. savladao celu trku moraš sebe svakodnevno da daješ maksimalno, kako fizički, tako i mentalno mesecima unazad. Po meni disciplina je važnija od motivacije, jer jedan dan sam motivisan, drugi nisam. A disciplina me je dovela do cilja – rekao je za GMinfo Nenad Milić, učesnik IronMan sportskog događaja.

Triatlon – Iron man se smatra najtezim jednodnevnim sportom na planeti.

Neci 2022 5 1
Foto: iz privatne arhive

Nije bilo lako, ali tu je iskustvo od prošle godine iz Francuske, koje mi je mnogo značilo. Pripremao sam se, kao što rekoh, devet meseci. I mogu da kažem da sam prezadovoljan rezultatom, odlično sam se osećao sve vreme trke. Cilj je bio u centru Kopenhagena, dok je oko vas 3400 učesnika iz celog sveta. Celu trku IronMan pratilo je 200 000 ljudi, počev od plivanja (3,8km) u Baltičkom moru, preko vožnje bicikla (180km), a to je dva kruga uz samu obalu mora i na kraju maratona od 42,195 km, u samom srcu grada – kaže zadovoljno Milić.

Isplivaš 3.800 m, izvoziš na biciklu 180 km i istrčiš 42.195 m, za 12 sati, 40 minuta i 56 sekundi (12:40:56) i  postaneš “Iron man” ili čovek od čelika.

Neci 2022 2 1
Foto: iz privatne arhive

Definitivno, velika odricanja su bila potrebna da bi postao čovek od čelika.

– Najveću podršku tokom dugih i mukotrpnih priprema, u ostvarenju svoga cilja, imao sam od svoje porodice i najbližih prijatelja. Oni su mi bili i najveća podrška u Danskoj. Pre svega zahvalan sam sinu Luki, koji je sve vreme bio uz mene, davao mi snagu i podršku — kaže Nenad Milić i dodaje da je ceo događaj u Kopenhagenu bio izuzetno dobro organizovan, od obeležavanja staze, okrepe, do navijača.

Neci 2022 4 1
Foto: iz privatne arhive

Osim ironmana Milić trči i polumaraton i maraton. 

Na pitanje šta sada, on kaže – Odmoriti par dana, a zaim kreću zatim razni trialtloni na kojima ću učestvovati. Novih izazova je puno, samo da bude zdravlja – zaključio je Milić.

V. Popović,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *