Petra Lazović: Pravo i ozbiljno skijanje počinje sada, u FIS kategoriji

Premier nikad brzi gm 600x130 1 396

Milanovčanka Petra Lazović (16)osvojivši zlatnu medalju na Državnom prvenstvu u slalomu, u martu prošle godine, završila je sa dečjim skijanjem i prešla u kategoriju iznad, u FIS takmičenja.

Naime, ona je „vatreno krštenje“ u FIS kategoriji imala pre desetak dana, kada je nastupila na trci, u Sloveniji, među skijašicama (od 16 do 30 godina) koje voze i osvajaju svetska takmičenja.

Do sada se takmičila u kategoriji – mladji pioniri (12-14), zatim stariji pioniri (od 14- 16 godina), dok je od 2019. godine učesvovala i na međunardonim trkama. U razgovoru za GMinfo istakla je da njeno pravo i ozbiljno skijanje počinje sada, u FIS kategoriji (seniorsko skijanje).

Sezonu je počela 3. maja 2022, kada je krenuo pripremni period na glečerima. Od tada bila je dsedam puta na trenignu u Austriji, zatim u Norveškoj, pa je nastavila sa treninzima u zatvorenom prostoru u Holandiji i Nemačkoj.

327553363 906328510559687 3391380685006789280 n 1
Foto: privatna arhiva

Trener Milorad Bocić sa Petrom radi već deset sezona i kaže da se dobro razumeju.

– Ona je ove sezone ušla u ozbiljno skijanje. A ozbiljno i pravo skijanje, upravo, počinje FIS kategorijom. Od sada učestvuje na trkama sa devojkama od 26 i 30 godina. To su ozbiljnije trke, skuplja oprema, zahtevniji treninzi, veći broj dana na snegu, veći troškovi… 

Prema njegovim rečima plan je bio da se prvo krene sa trkama u regionu. Međutim, zbog problema sa snegom otkazana su takmičenja. ne samo u regionu, već i u Austriji i Sloveniji…

Trener bocic 1
Milorad bocić, foto;

Za vatreno krštenje u FIS kategoriji odlučeno je da nastupi, pre desetak dana, na trci, u Sloveniji. Plan je da se adaptira na ozbiljnije staze, trke i treninge.

– To je bila izuzetno jaka trka i ozbiljna konkurencija. Petra je oba dana vozila slalomske trke i završila ih. Ja sam zadovoljan njenim prvim nastupom u seniorskoj konkurenciji. Petra je u dečjem skijanju imala dosta problema sa tremom, ali dosta smo radili na tom planu i angažovali sportskog psihologa. Iskreno, bojao sam se da ćemo imati problem te vrste, ali izgleda da smo sazrelili i odrasli. Sada idemo na Bjelašnicu, pa na Kupres, a onda na Kopaonik i zatim na Jahorinu. Čeka nas udarnički ritam, gde ćemo u deset dana promeniti četiri planine i ići sa trke na trku.  – ocenjuje trener Milorad Bocić.

328000664 1527008567786767 4152091428163284442 n 1
Foto: privatna arhiva

On kaže da je sada najbitnije da ostane fizički i psihički zdrava i da izbegne povrede. Smatra da je u sportu potrebna i doza sreće, a do kraja sezone pred Petrom je veliki broj takmičenja.

– Imamo i neki target što se tiče bodova i za sada smo na dobrom putu. Jer bolji bodovi donose bolji startni broj na sledećim trkama i onda imate bolje uslove na stazi. U prvoj sezoni kada nastupate onda ste bez bodova i osuđeni ste da vozite po lošim uslovima. Tada je jako teško ostvariti rezultat. Ako Petra nastavi ozbiljno da radi, ona će imati šansu da u narednim godinama možda dođe i do Olimpijskih igara i takmičenja na najvišem nivou. Ne treba sad očekivati da budemo svetski prvaci, jer to je jako teško ostvariti protiv alpskih zemalja, Amerike i Kanade, ali sam plasman na takva takmičenja je ogroman uspeh – zaključuje Bocić.

Petra kaže da nije imala veliku tremu prilikom prve trke, u FIS kategoriji, u Sloveniji.

– Ono što je bitno to je da nisam imala preveliku tremu. Ali moram da kažem da je bilo baš teško. Staza nije ništa drugačije nego što sam do sada skijala, ali bilo je mnogo takmičara pre mene. S obzirom na to da imam malo bodova, jer sam tek počela, onda imam lošiji starni broj pa sam tako startovala u poslednjih pet. Skijala sam u kategoriji sa devojkama koje su 1995. godište, ali to me nije demoralisalo. Pre pet godina sam znala da će sada tako biti, ali još tada sam odlučila da nastavim dalje i da dam sve od sebe. Priznajem, sada je sve mnogo teže i zahtevnije nego u ranije. 

Skijanje, kao i svaki ostali sportovi traži dosta odricanja, ali Petra se ne žali.  Njena upornostvolja i želja daju rezultate. 

326818045 924839211850293 3705507445164685635 n 1
Foto: privatna arhiva

Ona je učenica drugog razreda Gimnazije „Takovski ustanak“ i kaže da za sada uspeva da uskladi obaveze u školi, kao i treninge i takmičenja.

Za sve ovo je potrebna velika volja i želja, kao i dobra organizacija. Svi mi u školi izlaze u susret. Imam maksimalnu podršku u školi, kako od profesora, direktorke tako i drugara iz razreda. Hvala im na razumevanju. Želim i da se zahvalimna podršci Opštini Gornji Milanovac, kompaniji Metalac i Mercedes Benz Jevtović -Cars d.o.o, što su prepoznali moj trud i rezultate. Njihova podrška i poverenje mi veoma znače – kaže nam na kraju razgovora Petra.

V. Popović,

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima