.

SVAKA SLIČNOST JE NAMERNA Izborne liste niču kao posle kiše: Njihovi nazivi zvuče poznato, ali one baš i nisu

SVAKA SLIČNOST JE NAMERNA Izborne liste niču kao posle kiše: Njihovi nazivi zvuče poznato, ali one baš i nisu

Mnoge liste na lokalnim izborima 2. juna biće poznatije po svom nazivu nego po kandidatima koji su relativno nepoznati i užoj i široj javnosti, a pritom među njima ima i puno plagijatora koji prepisivanjem imena liste pokušavaju da skrenu pažnju na sebe. Analitičari ocenjuju da takvi nazivi lista nisu novost i da služe da zbune, pre svega, birače opozicije.

Primera radi, liste “Pokrenimo-okrenimo”, “Zemun protiv nasilja” ili “1 od 5 miliona” izazivale su pozornost čim su proglašene za lokalne izbore. Međutim, ispostavilo se da je svaka asocijacija na pokrete sličnog imena – namerna.

Blic preporučuje

“ILI IZBORI ILI POTPUNA BLOKADA” Savo Manojlović: U Beogradu oborene četiri liste pokreta “Kreni – promeni”, dajemo rok do petka u 12 sati

OKLIZNULE SE O “SVOJ ZAKON” Opozicione liste u Beogradu padaju jedna za drugom, ovo su razlozi

ISTEKLI ROKOVI Izbori su za 20 dana, broj lista u najvećim gradovima je dvocifren, a neke su se predavale u 3 MINUTA DO PONOĆI

Liste na opštinskim izborima u Zemunu “Pokrenimo okrenimo” i “Zemun protiv nasilja” nemaju nikakve veze sa pokretom “Kreni – promeni” Sava Manojlovića i nekadašnjom koalicijom “Srbija protiv nasilja”.

Birače bi mogla da zbuni i činjenica da se pokret Branimira Nestorovića pocepao u prethodnom periodu pa tako u prestonici na izbore izlaze dve liste sličnog imena “Mi, snaga naroda” i “Mi, glas iz naroda”. S druge strane, u Nišu je prijavljena lista “Glas naroda je snaga naroda”.

Postoje i liste živopisnih imena poput “Gari” ili “Niš li je” za čije predstavnike je retko ko čuo.

Zbog toga se i postavlja pitanje šta je cilj takvim listama kada je jasno da mogu građane da privuku samo nazivom liste, ali ne i imenima kandidata, programom ili kampanjom koja praktično ne postoji.

“Bacanje peska u oči”

Nikola Parun, politikolog, ističe za “Blic” da smo slične pojave na izbornim listićima imali i u ranijim izbornim ciklusima.

Postoje liste koje služe samo da dovedu u zabludu birače i to prvenstveno opozicione birače. Takve liste su u sprezi sa vlašću. One jednostavno samo bacaju pesak u oči biraču – navodi Parun.

Nikola parun kaže da mnoge izborne liste služe samo da zbune birače

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun kaže da mnoge izborne liste služe samo da zbune birače

Kako kaže, postoje liste koje imaju autentično ime i izlaze konstantno na izbore iako imaju veoma mali broj glasova.

Tu se radi i o većinskim i o manjinskim izbornim listama koje imaju sličnu ulogu. Jedna od njih je, na primer, podnosila prigovore da se odbace opozicione liste u nekim beogradskim opštinama – ocenjuje Parun.

Najčudniji nazivi lista na lokalnim izborima

  • „1 od 5 miliona – Beogradski front”
  • “Mi, snaga naroda”
  • “Mi, glas iz naroda”
  • “Glas naroda je snaga naroda”
  • “Pokrenimo – okrenimo”
  • “Zemun protiv nasilja”
  • “Gari”
  • “Niš li je”

Glasanje u 89 gradova i opština

U nedelju, 2. juna, izbori će biti održani u 89 gradova i opština u Srbiji. Kada su gradovi u pitanju, osim u Beogradu, glasaće se i u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Kada je o opštinama reč, na spisku su: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Beograđani će, takođe, birati lokalnu vlast u svojih 17 opština, Nišlije u pet, a izbori će biti i u opštini Kostolac koja pripada Požarevcu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *