Pet šumadijskih sela od septembra bez škole

Škola u Novom Milanovcu osnovana je 1909. godine. Prošle školske godine pohađalo je dvoje učenika četvrtog razreda. Oni su od ovog septembra učenici osnovnih škola „Jovan Popović“ i „21. oktobar“.

Škola u Novom Milanovcu, selu na sedam kilometra od centra Kragujevca, nije jedina u Šumadiji koja je od školske 1922/1923. godine zatvorena.

Na izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Kragujevca u Gornjim Komarcima stavljen je katanac jer je ova školska godine počela bez učenika. Ista sudbina je zadesila i Osnovnu školu „Sreten Mladenović“ u Desimirovcu, koja je zatvorila dva izdvojena odeljenja – u Pajazitovu i Novom Milanovcu. Jedini učenik škole u Pajazitovu obrazovanje je nastavio u izdvojenom odeljenju iste škole u Lužnicama. Poput novomilanovačke, i škola u Pajazitovu starija je od jednog veka, budući da je jedna osnovana 1910. godine.

I selo Gornji Stragari ostalo je bez škole, pa su tri učenika ovu školsku godinu nastavila u OŠ „Julijana Ćatić“ u Stragarima.

Isto se desilo i sa učenicima izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Bukurovcu, koji su školovanje nastavili u matičnoj školi.

Piše: Nikola Nikolić

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima