Nes vitez 3 1

Vidovdanska povelja: Nebojša Savović Nes – VITEZ VAJARSTVA

Na Zlatiboru je, u subotu 25.juna, održana tradicionalna 13. po redu svečana dodela priznanja Vidovdanski vitez, a koja se dodeljuje pojedincima i ustanovama za izuzetan doprinos širenju nacionalne svesti nauke i kulture za Zlatiborski okrug i celu Srbiju.

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao istaknuti pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli sedam plaketa, a jedan od dobitnika je i Nebojša Savović – Nes, vajar iz G. Milanovca.

Nes vitez 2 1
Foto: to čajetina

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli Mileni Marković. Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tihomiru Staniću, Vitez srpske muzike Radio Beograd 2, emisija „Od zlata jabuka“, Vitez srpskog vajarstva je Nebojša Savovoć-Nes, Vitez srpskog sporta  Dušan Kutlešić. Vitez srpske medicine prof. dr Boško Milev, dok je Vitez privrede preduzeće Galens Invest za investiciju hotel „Zlatibor“ na Zlatiboru.

Plaketa Vitez srpske književnosti pripala je pesnikinji, dramskom piscu Mileni Marković, koja je primajući priznanje rekla da je vitez nastao po praslici arhangela, znači to je neko ko treba da prašta, štiti, služi, bori se. „Onda, lepo je da sam ja vitez“.

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tihomiru Staniću koji u svom obraćanju podsetio da su Laktaši, mesto gde je rođen i opština Čajetina decenijama povezani, tako da se nada da će ova nagrada doprineti da te veze, mesta rođenja i zemlje u kojoj živi, bivati još čvršće. Govoreći stihove Branka Ćopića „Mala moja iz Bosanske Krupe“, podsetio odakle je sve krenulo ,kako je započeo karijeru glumca.

Nes vitez 1 1
Foto: to čajetina

Dobitnik plakete Vajar Nebojša Savović – Nes (vajar) iz G. Milanovca za koga u obrazloženju za nagradu piše „Vrstan poznavalac obrade kamena u verovatno najtežoj i najzahtevnijoj oblasti izvođenja, realističkoj figuracija u kamenu kao materijalu. Dokazan u višegodišnjem izvođenju kamene ornamentike Hrama Svetog Save na Vračaru i više zahtevniji javnih projekata u regionu.

„Umetnici sanjaju, najuspešnijima se snovi i ostvaruju. Oni ostaljaju tragove i veliki su ako su ti tragovi neizbrisvi. Hvala vam što ste me između snova i događanja učinili vitezom“, rekao je Nes.

Među ovogodišnjim dobitnicima su i Boško Mileva, prof. dr spec. Medicinskih nauka sa VMA,Dušan Kutlešić – košarkaš,Radio Beograd 2,Galena invest preduzeće i hotel na Zlatiboru,

U programu učestvovali dramska umetnica Jelena Đukić i etno grupa Trag.

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se 13. put pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *