Br 1

Kristina Milošević: Nakon autokratskog režima, moramo uspostaviti vladavinu prava

Poslednje sedmice juna u Evropskom parlamentu, u Briselu, poslanici i odbornici koalicije „Moramo“ sastali su se sa predstavnicima „Evropske zelene partije“ tokom panel diskusija s temom „Zeleni talas na Zapadnom Balkanu“. Među delegatima iz Srbije bila je i Milanovčanka Kristina Milošević iz ove koalicije. U autorkskom tekstu* za GMInfo prenosi neke od svojih zaključaka sa tog skupa.

Rat na teritoriji Ukrajine je promenio način funkcionisanja čitave Evrope, kao i sveta. Energetska tranzicija, koja je neophodna u mnogim zemljama, dovela je do toga da su zelene politike dobile svoj značaj u celoj Evropi, a samim tim i u našem regionu.

U toku kampanje, koalicija MORAMO je pričala o rešenjima koja su potrebna da bi građani Srbije mogli da žive pristojno u zdravom okruženju. Ta rešenja su obuhvatala ekonomiju, zdravstvo, prosvetu, vladavinu prava, ekologiju, a sve u cilju normalizacije svakodnevnog života građana.

Delegacija stranke Zajedno, koja čini deo koalicije MORAMO, u četvrtak je učestvovala u debati Zeleni talas u Zapadnoj Evropi, koja je bila u Evropskom parlamentu u Briselu. Zelene politike predstavljaju alternativu trenutnom sistemu – kako u našoj državi, tako i u čitavom regionu, nudeći konkretna rešenja kako da zajedno sačuvamo javna prirodna dobra, izgradimo državu solidarnosti koja brine o vladavini prava i svim građanima.

Img 20220701 205523 resized 20220702 054422003 1024x491 2

Potpredsednica Vlade Crne Gore, Jovana Marović u toku debate objasnila je sa kakvim se izazovima suočava Crna Gora, nakon formiranja nove Vlade, da bi se usaglasila sa Evropskom unijom. Nakon autokratskog režima koji je vladao, jako je bitno uspostaviti vladavinu prava i institucije kao osnovnu instancu demokratije. Stranka Zajedno, kao parlamentarna stranka, insistiraće na vraćanju značaja institucija kao i na jačanju demokratije u Srbiji. Tražićemo da budemo upoznati sa svim obavezama koje je Srbija preuzela, kao i pregovorima koji se vode, da bi građani mogli da znaju šta se odlučuje u njihovo ime.

Građani čitavog regiona imaju iste probleme, koji ne poznaju granice: od zagađenja vode, zemlje i vazduha zbog multinacionalnih kompanija, koje bi da koriste na štetan način naša prirodna bogatstva, do nedostatka vladavine prava i urušenih institucija, koje su nastale zbog autokratskih režima.

Naša rešenja obuhvataju korišćenje obnovljivih izvora energije, upošljavanje domaće proizvodnje za stvaranje energije na poslovima koji će sutra poboljšati standard građana, a u svemu ovome direktna demokratija je ključna, jer građani moraju da se pitaju. I ta rešenja su moguća. Sa građanima smo svakog dana i zajedno ćemo naći način kako da Srbija postane bolje mesto za život.

Kristina Milošević, koalicija MORAMO

*(autorski tekstovi na našem portalu ne odražavaju nužno stavove redakcije GMInfo)

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *