Za svaku izdatu knjigu plaćaće se dodatnih 15 dinara

Odlukom Vlade Republike Srbije od januara 2025. godine svaka knjiga u bilo kojoj biblioteci u Srbiji koja se iznajmi na čitanje, moraće da se plati 15 dinara Organizaciji za ostvarivanje reprografskih prava. Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku 50 od 7. juna ove godine. Iako se u bibliotekačkim krugovima vodi oštra polemika, odluka je doneta i mora se poštovati.

U objašnjenju zašto je tako navodi se da ova Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava (OORP) ima prava na poslugu, po Zakonu o autorskim pravima i da je doneta tarifa koja je objavljena u Službenom glasniku, a prethodno je Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo rešenje kojim se potvrdila tarifa OORP.

Znači, svaku knjigu koju izda čak i univerzitetska biblioteka, mora da plati 15 dinara. Pravo na poslugu znači da autor ima prava da traži nadoknadu od biblioteka koje izdaju njihove knjige. To pravo je već uvedeno u Hrvatskoj i Sloveniji, pa evo sada i kod nas.

– Evo, na primer, kako da te pare dobiju Homer, Dante, Dostojevski. Naše biblioteke vode ozbiljnu i tešku utakmicu sa savremenim tehnologijama i uz sve napore beleže konstantan pad čitanosti. O hroničnom manjku sredstava za nabavku knjiga neću ni da govorim. Uz to će im ovaj namet na čitanost doći kao so na ranu i sasvim sigurno teško unazaditi njihov rad – komentariše se  bibliotekačkim krugovima.

Oni dodaju da već na svaku kupljenu knjigu plaćaju PDV i sve ostale dažbine, a sada imaju i ovu naknadu. Kako su godišnje članarine u svim bibliotekama više simbolične, bez pomoći lokalnih samoupravi biblioteke neće moći da podnesu i ovaj izdatak.

Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava je osnovana, prema podacima iz APR, 2018. godine, a mesto sedišta je stan na Novom Beogradu. Iza nje stoje advokati i trenutno 50 pisaca i isto toliko izdavača. Deo tarife koju su ostvarili u 2022. godini dobili su Srpsko književno društvo, 51 član Udruženja književnih prevodilaca Srbije, 48 članova Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca Srbije, 88 članova Udruženja književnika Srbije i za 107 izdavača.

autor: direktno.rs

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima