Zbog suše u zapadnoj Srbiji stočari se hvataju za glavu: Krava dnevno popije 100 litara, u selima nema ni kapi

Suša uzima danak na teritoriji opštine Gornji Milanovac, usled čega je i uvedena vanredna situacija. Najteža situacija je u selima, gde su žedni i ljudi i stoka. Vredni stočari našli su se u velikom problemu, jer nemaju čime da napoje životinje. Kako kažu, snalaze se kako znaju i umeju.

Milovan Tomanić iz Pranjana vodu za stoku dovozi traktorom sa reke Kamenice, ali i iz svog i bunara svog brata.

– Imam deset grla krava i veće nekih desetak dana svakodnevno dovozim vodu traktorom za svoju stoku, možda je negde bilo najteže da se krave priviknu da piju iz kofa vodu, jer su pile na pojilice. Pojimo ih, dakle ručno, voda je sa Kamenice i sa bunara mojih prijatelja, kao i mog i bratovog”, rekao je za RINU Milovan.

On je naglasio da ove sadašnje malo rasnije krave, ne one authtone rase na dnevnom nivou mogu popiti više vode, jer jedu više koncentrata, a to je zbog većeg prinosa mleka.

– Otprilike negde oko 100 litara vode na dnevnom nivou po grlu, neke u zavisnosti od hrane mogu i malo više. Inače, slična suša je bila i 2012. godine, mada ni neku još godinu pre, ali ne u ovolikoj meri. Svakako sve je ovo život, viša sila, ali sve se da preživeti. I životinja je potrebna voda kao i čoveku, samo što ih mi služimo a za sebe se snalazimo sami”, zaključio je Tomanić.

U svakom slučaju apel građanima Srbije da se racionalno troši voda.

(Telegraf.rs)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *