Milanovčani bez vode na +40: Čekaju da stigne da bi se okupali, mašina za veš se muči, iz slavine curi žuto

U Gornjem Milanovcu proglašena je vanredna situacija zbog nestašice vode, a uvedene su i restrikcije u trajanju od 12 sati, što se može videti na sajtu lokalnog javnog komunalnog preduzeća. Građani svedoče da situacija nije predvidiva, te da se dešava da vode nestane u neko drugo vreme od predviđenog, kao i da restrikcije povremeno traju duže. O tome koliko je situacija teška govorio je i predsednik opštine Dejan Kovačević.

On je u izjavi za Tanjug rekao da u delovima grada vode nije bilo i po tri dana. Načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije u ranijoj izjavi za lokalni portal Gm info podsetio je da je vanredna situacija još od 1. jula bila na snazi, te da je važila za deo teritorije, odnosno dve mesne zajednice.

Nadležni kao razlog navode to da su izvori gotovo presušili.

Građani se teško nose sa situacijom: temperature su visoke, a nestašica vode otežava i održavanje lične higijene i rashlađivanje. Čekaju vreme kada će voda doći da uključe bojlere i tek potom se okupaju. Neki navode i da pritisak vode povremeno slabi, te da je posebno teško snabdeti domaćinstava koja su na većoj visini. Kažu i da gradski bazen juče nije radio, što je informacija koju smo potvrdili sa novinarom lokalnog nedeljnika Takovske novine. Danas ipak radi, a za sutra se ne zna.

Sumirajući utiske iz prethodnih dana, Milanovčani spominju i cisterne koje građanima dopremaju vodu, ali kažu da to sporo ide.

“Imaju neke cisterne, na kamionu Komunalnog, idu kroz onaj deo grada kroz koji nema vode. To dugo traje. I ne može brzo da se radi. Onaj u desetoj ulici će da se načeka dok ovaj prođe kroz prvih devet”, objašnjavaju.

U prethodnim danima na svojim društvenim mrežama nezadovoljni Gornjomilanovčani objavljivali su snimke obojene, žute vode koja protiče kroz slavine.

“Voda je jedno vreme bivala mutna. Evo, juče i danas kad je došla nije mutna”, navode dodajući i jedan kuriozitet: “Jeftinih voda po diskontu nema. Jeftine se prodale, ostale skupe.”

Kažu i da ih posebno opterećuje nepredvidivost.

“Meni je prvo nestalo vode, pa su to objavili na sajtu Komunalnog. Jutros oko deset te informacije nije bilo. Vrlo je nepredvidljivo, jednostavno ne piše. Gledao sam juče par puta, očekujem da mi 14. avgusta kažu kad 15. nema.”

Dodaju i da se ostale granice u ovim okolnostima pomeraju.

“Juče je trebalo da voda dođe ujutro, kasnilo je pola sata, sat. I umesto da je ima celog dana, jedno četiri sata je bio prekid. A onda je pritisak toliko utanjio… Mašina toliko dugo pere, po tome sam zaključio. Otvoriš slavinu, pa vidiš. Dan pre toga sam imao restrikcije noću. Ali tih dvanaest sati nikad nije 12, nestalo je dva i po sata ranije.”

Predsednik opštine za Tanjug: U rubnim delovima opštine nismo imali vode po tri dana

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da je Opštinski štab za vanredne situacije ove opštine bio prinuđen da zbog elementarne nepogode, suše, uvede vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine, kao i restrikcije vode.

“Sva vodoizvorišta koja imamo na našoj teritoriji su gotovo presušila. Vodoizvorište Banjani od koga dobijamo najviše vode i gde se nalazi fabrika vode u normalnom peridu daje 120 litara vode u sekudni, a trenutno sa njega imamo samo 20 litara vode. Sa Rzava takođe imamo smanjen dotok vode. Naša potrošnja je oko 200 litar vode u sekundi dnevno, što znači da danas imamo samo polovinu te vode”, rekao je Kovačević za Tanjug.

Vojska Srbije angažovana je na dopremanju vode gornjomilanovačkim selima od polovine prošlog meseca, a sada je odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije zatražena dodatna pomoć, kako bi meštani najugroženijih sela svakodnevno imali pijaće vode.

Foto: Tanjug/Branko Lukić

“Restrikcije su već počele. U pojedinim delovima opštine, u toku 48 sati imamo dvanaestočasovne restrikcije. U rubnim delovima opštine se dešava da nismo imali vode i po dan, dva, čak i tri. Danas je to nešto drugačije. Uspeli smo selo Grabovicu da pustimo na vodosistem, s obzirom na to da je u visinskoj razlici u odnosu na grad pa je jako teško izbaciti dovoljnu količinu vode”, rekao je Kovačević.

On je zamolio građane Gornjeg Milanovca da racionalno koriste vodu kako bi trenutno dostupnu količinu vode podelili i tako trpeli što manje restrikcije u vrelim i sušnim avgustovskim danima.

Kao dugoročno rešenje Kovačević je istakao izavršetak brane Svračkovo na reci Rzav čime će osim Gornjeg Milanovca biti trajno rešeno vodosnabdevanje i Čačka, Arilja, Požege i Lučana.

(Telegraf.rs)

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima