Lazar c490okovic487 gminfo web

U Milanovac doneo odličje Eurobasketa – Lazar Đoković

Evropsko prvenstvo u košarci za nacionalne selekcije U18, održano u Izmiru između 30. jula i 7. avgusta, pokazalo je domaćoj i međunarodnoj sportskoj javnosti da će Srbija itekako imati na koga da računa i čemu da se nada kada je reč o reprezentativnim nastupima, kako juniorskim, tako sutra i seniorskim. Bronzana medalja, koju su Orlići osvojili u Turskoj, pravi je „pelcer“ za buduću vitrinu trofeja svakog od izabranika aktuelnog selektora Vladimira Đokića.

Među njima je i Lazar Đoković iz Gornjeg Milanovca, inače od ovog proleća član Crvene Zvezde, jedan od najefikasnijih igrača naše reprezentacije, ujedno noćna mora u defanzivi za protivničke igrače, visok 207 centimetara. Od ukupno sedam utakmica, koliko su Srbi odigrali na Eurobasketu, Lazar je nastupio u šest, sa prosečnom minutažom od 27,2 i 10 poena po meču. Najefikasniji je bio protiv Grka u grupi i Slovenaca upravo u susretu za bronzu, sa po 15.

Prvenstvo je za naš nacionalni sastav, kako što to obično biva, bilo prožeto preokretima, neizvesnošću, padovima, usponima i na kraju razlogom za slavlje. Da će im se medalja naći na grudima, kako Đoković kaže, niko u timu nije sumnjao, samo je bilo pitanje koju od tri će doneti u Srbiju:

– Prolaz kroz grupe je bio izazov koji smo prebrodili po planu. Osminu i četvrtfinale takođe, mada sad znam da smo navijačima kod kuće potrošili mnogo živaca. U polufinalu nije bilo tako. Španci su se ipak pokazali kao prejaki za nas u ovom trenutku, odlično su fizčki bili pripremljeni i uigrani. Posle tog poraza jesmo psihološki malo pali, razočarali smo se, hteli smo finale, ali vrlo brzo smo se podigli i u utakmicu sa Slovenijom za treće mesto ušli kao da igramo za osvajanje turnira. Što nije bilo jednostavno. Medalja je u igri i teško je istu ekipu pobediti dva puta na jednom takmičenju.

Đoković je postao deo reprezentacije U18 još prošle godine, kada je s njom zaigrao na FIBA Čelendžer sceni, da bi se polovinom jula pridružio okupljanju i pripremama za Izmir, prvom iskušenju takvog ranga u njegovoj karijeri.

– U reprezentaciji sam dočekan odlično. Tu su saigrači i treneri koje već znam i kojima verujem. Njihova uputstva i rad s nama shvatali smo maksimalno ozbiljno, jer smo znali da nije lako za kratko vreme uklopiti 12 igrača, koji su u svojim klubovima imali različite uloge, različite navike na terenu, i onda kao celina krenuti u najveće iskušenje do sada, – podseća Lazar.

Njagov razvoj svakako ide uzlaznom putanjom, samim tim će i ta iskušenja biti veća. Toga su svesni kako u njegovoj porodici, društvu, grafičkoj srednjoj školi koju pohađa u Beogradu, tako i u Crvenoj Zvezdi. To su, kako ističe, sredine u kojima dobija bezrezervnu podršku.

– Želim da igram na poziciji beka, volim da imam loptu kod sebe, tu sam najkorisniji, mada mi odgovara i mesto krilnog centra. Što se tiče budućnosti, najviše bih voleo da zaigram na klupskoj evropskoj sceni, ali samo sa Crvenom Zvezdom. Pre toga želim da budem deo reprezentacije i na Svetskom prvenstvu. Ono nas čeka iduće godine u Mađarskoj. Verujem da ću biti na širem spisku pozvanih. Tu ćemo moći da se odmerimo s najboljima iz Amerike, Španije, Francuske, – najavio je Đoković.

Lazar je u svet sporta ušao preko zelenog terena. Bio je od svoje šeste do sedme godine član polazne fudbalske grupe u milanovačkom Metalcu. Ali njegova visina brzo ga je odvela u košarkaške vode. Zahvaljujući iskusnom Miloradu Petroviću u OКК Takovo, učio je ključne korake ove igre i preporučen za napredovanje u Beograd. Tamo upisuje srednju školu i trenira dve sezone u КК Zemun. Već u tom periodu dospeva u reprezentativni roster. Za Crvenu Zvezdu potpisao je prvi ugovor sponzorskog karaktera u avgustu 2021. Usledio je i onaj profesionalni u aprilu ove godine. Lazarev sportski život u Beogradu, kao centru domaće i međunarodne košarke, oblikovali su i vodili najpre Vedran Popović, zatim Darko Peruničić, a sada Agencija za talente Fortius Jadrana Vujačića.

M.Mijatović

[wpcc-iframe title=”2023 6’9 W/F Lazar Djokovic – Serbia U18″ width=”800″ height=”450″ src=”https://www.youtube.com/embed/gMWBml8q4CI?feature=oembed” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen]

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *