D094d092d095d0a0d098 d093d09c

Dveri OO G. Milanovac: Bili smo u pravu

Premier nikad brzi gm 600x130 1 286

„U prošlonedeljnom saopštenju izneli smo tvrdnju da JKP radi malo ili skoro ništa na edukaciji i stimulisanju građana u vezi sa odlaganjem i selekcijom otpada,“ kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„I bili smo u pravu. Dan posle našeg saopštenja pohvalili su se svojom maskotom Ljubicom koja je deci delila žute i plave kese. A, mi smo, između ostalog, mislili i na to kada smo izneli našu primedbu, jer se tu završava sva njihova inventivnost u pogledu edukacije građana.

Ta „Ljubica“ je bleda kopija devojčice „Milice Pametnice“ koju su socijalisti lansirali još pre više od 20 godina. Ona je bar bila „devojčica“ i „pametnica“ koja je u to vreme, na početku uvođenja selekcije otpada, još i bila simpatična. A, ko je i šta je ova njihova Ljubica, pojma nemamo.

Takođe, nije najbolji način decu iz vrtića voditi u pogone JKP-a i pokazivati im vozila za odvoženje smeća. Čak ste im dozvoljavali i da uđu u njih, što je najblaže rečeno besmisleno. Edukacija dece iz vrtića se mnogim aktivnostima može sprovesti upravo u vrtićima, u prostorijama i dvorištima vrtića. To je sredina kojoj ta deca pripadaju i treba ih naučiti ponašanju u toj sredini, a ne da se vode u krug JKP-a. To bi trebalo da znaju i zaposleni u vrtiću.

Delatnost kojom se bavi JKP je od vitalnog značaja za život ljudi u opštini. Tu nema mesta za šalu i dečje igrarije. Manite se „Milice Pametnice“, „Ljubice“ i sličnih detinjarija, nego pristupite, ako znate, ozbiljnoj edukaciji, ozbiljnom informisanju i ozbiljnom stimulisanju odraslih građana, vaših registrovanih korisnika.

Posebno naglašavamo stimulisanje građana. Za ozbiljne, odgovorne i školovane ljude, pronalaženje najboljeg načina za odnošenje, deponovanje, selekciju i reciklažu otpada ne bi trebalo da predstavlja ama baš nikakav problem. Pogotovu danas kada u svetu postoji mali milion različitih rešenja.

Na kraju, moramo da se osvrnemo i na obaveštenje JKP-a upućeno građanima „da možete samostalno odvesti i odložiti svoj otpad na deponiji „Vujan“ svakog radnog dana, u periodu od 7 do 14 sati“. Pretpostavljamo da se ovo obaveštenje odnosi prvenstveno na kabasti otpad i šut. Zato pitamo nadležne u JKP-u šta da rade oni građani koji nemaju uslove i nisu u mogućnosti da sami odvezu otpad na deponiju „Vujan“.

Šta da rade, na primer, sa jednim ili dvoja kolica šuta? Čime i kako da ga odvezu na deponiju? Treba li da ga odlažu u svoje kante ili u kontejnere za „obično“ smeće? Šta da rade kada su neradni dani? Imajte na umu i činjenicu da upravo počinje grejna sezona i da će se zbog odlaganja pepela možda neki od kontejnera naći u plamenu.

Zato upućujemo apel odgovornima: pokušajte da na ozbiljan način shvatite potrebe građana i na odgovoran i efikasan način im izađete u susret. Nemojte da dozvolite da nam iz famozne Evrope dolaze „stručnjaci“ koji će nas podučavati šta i kako treba da radimo sa otpadom,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *