182480812 301336971436372 4575199122402828702 n 1

Lazić: JKP spremno za zimu – Početak grejne sezone biće prilagođen vremenskim uslovima

Premier nikad brzi gm 600x130 1 199

Iako je zvaničan početak grejne sezone za korisnike sistema daljinskog grejanja 15. oktobra, Javno komunalno preduzeće „Gornji Milanovac“ prilagodiće njen početak spoljašnjim temperaturnim uslovima, potvrdio je za GMinfo direktor tog preduzeća, Ivan Lazić.

– JKP je spremno za predstojeću grejnu sezonu, kao i svake godine. Remontovani su kotlovi, a izmenjivači očišćeni. Mazut je nabavljen i sklopljen je ugovor za njegov prevoz kao i ugovor sa NIS-om o njegovoj isporuci u narednom periodu. Pratimo preporuke na nivou Republike i Ministarstva i čim prvi dani budu merili srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni krećemo sa grejanjem, što je i preporuka Vlade – kaže u razgovoru za naš portal direktor Lazić.

Viber image 2020 08 27 08 35 11
Foto: jkp

On navodi da zbog povoljnih vremenskih uslova za ovo doba godine i visokih temperatura, a imajući u vidu aktuelnu situaciju i potrebu štednje energenata na koju upućuje i Vlada Srbije, neophodno je da se racionalno planiraju i troše energenti, kako bi se postigla nesmetana isporuka toplotne energije za celu grejnu sezonu 2022/2023.

Cilj je da se malo prištedi, jer i na znamo šta nas čeka u narednoj godini. Mi ako pustimo grejanje na biomasu problem grejanja nećemo imati, ali oni koji se greju na gas i mazut oni će biti u problemu. Grad Beograd je doneo Odluku da, sigurno u narednih sedam dana, ne kreće sa grejnom sezonom jer najavljene dnevne temperature ići će i do 25 stepeni. U takvim uslovima je besmisleno trošiti energiju, mislim i na struju i na energente koje koriste druge kotlarnice. Suština je da je JKP „Gornji Milanovac“ spremno za grejnu sezonu sutra i sada, ali čekamo preporuku Republike. Svi kažu štedite, štedite i štedite…“ – zaključuje Lazić.

Kotlarnica jkp gm 3
Kotlarnica gm na mazut, foto: jkpgm. Rs, arhiva

Grejna sezona u Gornjem Milanovcu, inače, traje od 15. oktobra do 15. aprila Sistem daljinskog grejanja toplane JKP Gornji Milanovac obuhvata dve kotlarnice, Železničku i Lominu, ukupne toplotne snage 10 MW, 21 podstanicu i oko 4000m primarnog toplovoda. Iz te dve kotlarnice toplotna energija se isporučuje u 1105 stanova, ukupne površine 53911 m2, i 31 poslovni prostor površine 2123 m2.

Kako ističu u JKP, postojeća postrojenja na mazut u Lominoj i Železničkoj spremna su za rad po starom režimu, tako da početak grejanja u stanovima neće zavisiti od toga da li će novi sistem biti spreman određenog datuma ili ne. Ali čim se to dogodi, mazutni kotolovi se gase i grejanje preuzima nova kotlarnica na gas i biomasu.

Dodaju da će stari kotlovi ostati i nakon toga na svom mestu, u slučaju da nekada zatrebaju kao rezervna opcija.

V. Popović,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *