Milenku je kao momku palo drvo na noge, ostao je nepokretan: Danas potpuno sam pravi čuda u radionici

Foto: RINA

Milenko Talović iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca od svoje dvadesete godine prikovan je za kolica. Ipak, nesreća ga nije sprečila da svoj život nastavi dalje onako kako može i mora, pa je ovaj čovek postao jedan od najboljih majstora u suvoborskom kraju.

– Od malih nogu radio sam u šumi i baš taj posao za mene je bio koban. Jedna seča moj život je promenila iz korena. Debelo stablo palo je na mene,jedva sam izvukao živu glavu, ali sam ostao potpuno nepokretan zbog teške povrede kičme. Ne možete ni da zamislite kakav je to osećaj za mladića u punoj snazi koji je mislio da može sve – priča Milenko za RINU.

Od trenutka nesreće ovom čoveku noge ne služe ni za šta, ali su mu se zato ruke pozlatile. Nije izgubio veru u život i sam je izučio automehaničarski i bravarski zanat i sada njegovo umeće poštuje celo selo. Omiljeni je masjtor svih ovdašnjih mešatana, jer svaki kvar na automobilima, posle Milenkove intervencije biva kao rukom odnešen.

Sve sam radim, nije mi teško. Našao sam neke svoje načine kako da funkcionišem kad otvorim haubu, alat sam odavno nabavio. Pored automehaničarskog zanata, bavim se i bravarijom. Sve što sam mogao da naučim sam, savladao sam bez ikakavih problema. Bilo je tih prelomnih trenutaka, kad sam se pitao zašto je mene snašla ova teška sudbina, ali sam to prevazišao i nastavio da radim šta i kako mogu – priča ovaj nepokretni automehaničar.

Desna ruka mu je sin, koji mu pomaže u svemu. Njih dvojica sami zarađuju koru hleba i nose svoje ime i krst, ne moleći nikoga za pomoć. Osim ispod haube, ovaj Pranjanac izuzetno je vredan i na svom seoskom imanju. Vozi kombajn u obavlja teške poljoprivredne poslove.

Milenko je sve samo ne lenj, pa vrlo često iako je u kolicima on ide na lice mesta ako neko od komšija ima problem sa automobilom ili nekom poljoprivrednom mašinom.

Zato je živa legenda ovog mesta i pravi primer kako se živ čovek izbori sa svim teškoćama, samo ukoliko to dovoljno želi.

(Telegraf.rs)

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima