U gradu sam zato što moram, a na selu zato što volim: Suvoborski kraj nikad puniji za prvomajske praznike

Foto: RINA

Za Zlatibor, Taru i Zlatar očekivalo se da će ovih prazničnih dana biti puni ljudi, međutim pravo iznenađenje doživeli su meštani sela na Suvoboru, jer su sa prvim zracima sunca stigli brojni posetioci.

Dočekali su ih srdačni i raspoloženi domaćini, ali i trubački orkestar majstora Dejana Jevđića koji je svima razgalio srce. U prilog činjenici da se turizam u selu Koštunići ubrzano razvija ide i to što se meštani sve više odlučuju da za goste otvore vrata svojih imanja, pa su tako na vidikovcu Lije nikle i prave gorske kuće.

“Imam 23 godine i moji vršnjaci mahom žive u gradovima, ali poslednjih godina sve je više onih koji se vraćaju. Obožavam vreme da provodim u Koštunićima, pa sam u gradu zato što moram a na selu zato što volim. Mlađe generacije se vraćaju na selo, to se vidi i danas kada je Suvobor nikad puniji, rekao je za RINU Jovan Nikolić iz Čačka.

Da sačuva svoju dedovinu od korova i zaborava potrudio se i Jovanov rođak, Dejan Nikolić, koji je svoje imanje adaptirao za potrebe seoskog turizma i već dočekuje svoje prve goste. Uz čist vazduh, prelepu prirodu i vodu sa izvora, neizbežna je i domaća hrana, pa je rano jutros kroz Koštuniće zamirisala masna gibanica.

Vratio sam se tu na svoju dedovinu, da to renoviram, da očuvam, ipak se ovde krije veliki a nedovoljno iskorišćen potencijal, lepa priroda, mir, tišina, imamo borovu šumu, a nadmorska visina je 600 metara. Prava vazdušna banja”, rekao je Dejan Nikolić.

Mnogo naroda i razvoj turizma osmeh na lice izmamili su osmeh na lice i predsedniku Mesne zajednice, Radovinu Veselinoviću, jer uz Sabor violinista i sve više etno-sela suvoborski kraj konačno dobija pažnju koju zaslužuje.

“Sada su Pranjani i Koštunići puni naroda, taj ceo suvoborski kraj. Deca dolaze sa strane ovde, to je pravo bogatstvo. Turisti ovde zaista imaju i šta da vide i obiđu. Aerodrom na Galovićima je u neprosrednoj blizini, brojni kulturno-istorijski spomenici”, dodaje Veselinović.

(Telegraf.rs)

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima