Goran sam oslikao celu crkvu: Angažovali ga meštani sela Kamenica da bi svoju svetinju sačuvali od propadanja

Foto: Rina.rs

Podignuta kao spomen nastradalim borcima u Prvom svetskom ratu, crkva Svetog Ilije u milanovačkom selu Kamenica već decenijama je duhovni svetionik suvoborskog kraja. Meštani svoju svetinju nisu želeli da prepuste zubu vremena, pa su se ujedinili i zajedno skupili novac za njegovo oslikavnje.Freskoslikanje unutrašnjosti hrama počelo je u septembru 2020. godine i konačno je završeno.

– Po blagoslovu episkopa Justina, bio sam angažovan na freskopisanju i sve vreme boravio kod oca Dalibora Miloševića. U punoj sjaju, hram će zasijati na Uskrs ove godine – kaže za RINU freskopisac Goran Đokić.

Ova svetinja nije samo crkva već i svojevrsna istorijska čitanka jer je u njoj mnoštvo spomen obeležja koja svedoče o stradanju naroda ovog kraja u borbi za slobodu, od Prvog Svetskog rata pa do poslednjih stradanja u Bosni i na Kosovu.

Ostaće upamćeno najmanje pet sveštenika od podizanja hrama. Stariji narod ovde još pamti Rajka Nedića koji je 1943. streljan zajedno sa svojim sinom u Petrovskoj blokadi. Zatim Milojka Petrovića koji je dao veliki doprinos podižući parohijanski dom pored ove svetinje, nakon kojeg je na službu došao Drago Ljubičić, jedan od poznatijih sveštenika u ovom delu Srbije koji je sazidao zvonaru, iza njega stigao je Dragoljub Šišović da bi danas u ovoj svetinji služio sveštenik Dalibor Milošević – kažu žitelji Kamenice.

Veliki broj meštana podržao je sveštenika Dalibora Miloševića dajući učešće u oslikavanju jedne od najstarijih crkava u podmaljenskim selima koja će zablistati novim sjajem za Uskrs ove godine.

(Telegraf.rs)

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima