Umesto smeća zelenilo: Pošumljava se deponija Vujan, Gornji Milanovac može da postane prva ekološka opština

Foto: RINA

Opština Gornji Milanovac kao jedan od svojih priroriteta postavila je zaštitu životne sredine, a iz Kancelarije za zaštitu životne sredine, podneli su detaljan izveštaj o tome šta će Opština Gornji Milanovac uraditi u narednih 10 godiina kada je u pitanju smanjenje pritiska na deponiju “Vujan”, piše RINA.

– Nastaviće se sa selekcijom otpada, povećaće se broj reciklažnih ostrva u gradu, koja će biti postavljana i na seoskom području. Takođe, pored prikupljanja PET ambalaže i papira vršiće se i prikupljanje aluminijuma, a počeće i realizacija projekta selekcije mokrog otpada – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

On je dodao da je plan da se kroz cirkularnu ekonomiju uredi i taj deo JKP “Gornji Milanovac”, a pre svega da se zajedno sa sugrađanima radi na podizanju svesti o tome koliko je bitno raditi primarnu selekciju otpada i koliko je bitno produžiti vek sanitarnoj deponiji “Vujan”.

– Mi svake godine dobijamo od Ministarstva određena sredstva koja uopšte nisu mala, samo prošle godine smo ukupno 36 miliona dinara utrošili u ekološke svrhe. Opština Gornji Milanovac je jedna od retkih, da ne kažem jedina, koja odvozi smeće sa čitave svoje teritorije, a pritom, stanovnici seoskog područja tu uslugu ne plaćaju. Imamo i razvijenu šemu kako i kojim danima to radimo. Pored toga, uspeli smo da i da očistimo sve divlje deponije i tako postanemo prva opština u Srbiji bez takvih smetlišta i time se jako ponosimo -rekao je predsednik Kovačević.

Takođe, Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je dodatna sredstva za pošumljavanje deponije Vujan, što podrazumeva sadnju drveća na delu deponije do Ibarske magistrale.

(Telegraf.rs)

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima